More

  Consumul de lactate in diferite etape ale vietii

  Consumul de lactate in copilarie este crucial pentru dezvoltarea fizica si mentala. Corpul trece prin schimbari fizice extreme in primii ani; Implica o crestere marcata a inaltimii, adica procese anabolice in tesutul osos si cresterea musculara, tradusa intr-o cerere mai mare de energie si nutrienti specifici.

  In perioada de la 9 la 24 de luni procesele alimentare se modifica rapid datorita trecerii si adaptarii copilului la alimentatia familiala, in aceasta perioada existand o mare vulnerabilitate la prezenta deficientelor de nutrienti.

  Studii ample documenteaza deficienta frecventa de Fier la copiii cu varsta cuprinsa intre 1 si 4 ani, precum si consumul redus de grasimi, zinc, vitamina C si E.

  Cel mai abundent nutrient anorganic din organism este Calciul si avand in vedere ca „masa osoasa de varf” este dobandita in primele decenii de viata, controlul mineralizarii osoase in timpul copilariei este o obligatie de neocolit pentru profesionistul din domeniul sanatatii.

  Briefel si colaboratorii sai sugereaza includerea corecta a lactatelor din copilarie pentru prevenirea obezitatii si a bolilor cardiovasculare.

  Pe de alta parte, s-a constatat un risc redus de a dezvolta cancer la varsta adulta, cu un aport adecvat de Vitamina D in timpul copilariei.

  Din viata intrauterina, in perioada postnatala si chiar in primii trei ani de viata, necesarul de acid docosahexaenoic (DHA) de catre creier si retina este esential pentru functionarea ulterioara a ambelor tesuturi.

  DHA este un acid gras foarte nesaturat care apartine familiei de acizi grasi polinesaturati omega-3 cu lant lung. Participa la dezvoltarea si functionarea sistemului nervos, la organul vizual al fatului si al nou-nascutului. In prezent, poate fi gasit adaugat la produsele lactate pentru o buna dezvoltare a creierului.

  Lactate in adolescenta

  Cercetarile au aratat ca astazi consumul de lapte a fost inlocuit cu alte bauturi. Acest obicei poate duce la un aport inadecvat de calciu, care afecteaza diverse segmente ale populatiei, in special copiii si adolescentii.

  Potrivit datelor sondajului de supraveghere a comportamentului de risc, s-a constatat ca doar 11% dintre femeile adolescente si 23% dintre barbati isi consuma cele 3 portii de lactate pe zi.

  Ford a demonstrat ca ingestia de produse lactate la fetele adolescente asigura un consum adecvat de Calciu, crescand si consumul de vitamine A si D, proteine, Fosfor si Magneziu, obtinandu-se astfel cerintele necesare dezvoltarii feminine.

  In aceasta etapa, femeile adolescente experimenteaza simptome emotionale si fizice recurente in timpul ciclului menstrual. Sindromul premenstrual este reprezentat de tensiune, iritabilitate, depresie, anxietate, schimbari de dispozitie, balonare si sensibilitate a sanilor, printre altele. Exista strategii alimentare pentru a reduce efectele sindromului premenstrual, cum ar fi consumul crescut de lactate, deoarece calciul are o influenta semnificativa in rezolvarea acestei afectiuni.

  Intr-un studiu s-a constatat ca pacientii care consumau in mod regulat lapte, iaurt si branza prezentau aceste simptome mai rar decat cei care consumau un consum redus.

  Tot in adolescenta apar schimbari psihologice importante, care pot avea un impact important asupra comportamentelor alimentare si alimentatiei acestor pacienti.

  Lactate la varsta adulta

  Este dovedit ca pe masura ce treci de la adolescenta la maturitate, consumul de lactate scade. Doar 53% dintre barbati si 21% dintre femeile cu varsta cuprinsa intre 19 si 30 de ani consuma cantitatea necesara de Calciu. 39% dintre barbati si 43% dintre femeile cu varsta cuprinsa intre 20 si 29 de ani consuma mai putin de 1 portie de lactate pe zi.

  Exista dovezi ca consumul de produse lactate in timpul sarcinii reduce riscul de aparitie a preeclampsiei datorita faptului ca calciul poate reduce sensibilitatea vasculara la agentii vasopresori.La fel, s-a observat o reducere semnificativa a sensibilitatii vasculare la angiotensina II dupa un consum adecvat de produse lactate. .calciu.

  Pe de alta parte, s-a dovedit ca deficienta de magneziu este asociata cu depresia. Un consum adecvat al acestui mineral poate ajuta la prevenirea lui, desi exista si alti factori determinanti ai acestei boli.

  Un alt avantaj al consumului adecvat de produse lactate, si deci de Calciu, este reglarea tensiunii arteriale. Dieta DASH a demonstrat ca combinatia unei diete cu legume, fructe si lactate cu continut scazut de grasimi reduce in mod eficient tensiunea arteriala la pacientii cu si fara hipertensiune arteriala. Se crede ca calciul scade activitatea sistemului renina-angiotensina, imbunatatind echilibrul sodiu-potasiu si inhiband constrictia celulelor musculare netede vasculare. Consumul de calciu, pe langa faptul ca faciliteaza pierderea in greutate, imbunatateste sensibilitatea la insulina, care contribuie si la scaderea tensiunii arteriale.

  Cu cele de mai sus, este evidenta necesitatea interventiei nutritionale pentru cresterea consumului de produse lactate la varsta adulta, unde se dobandeste responsabilitatea pentru propria alimentatie.

  Nutritia si adultii in varsta

  Se afirma ca imbatranirea populatiei se datoreaza reducerii ratei de fertilitate si mortalitate. Acest lucru genereaza o crestere a populatiei adultilor in varsta si o reducere a populatiei tinere si de varsta activa.

  In aceasta etapa, una dintre cele mai mari probleme prezente este osteoporoza, asociata cu un aport scazut de calciu in timpul vietii, numita „boala pediatrica cu consecinte geriatrice”.

  Pierderea treptata a dintilor provoaca probleme de mestecat si, prin urmare, poate reduce volumul alimentelor consumate, determinand o dieta de calitate inferioara. Produsele lactate, pe langa faptul ca garanteaza necesarul de calciu, imbunatatesc consumul de alti nutrienti pentru a reduce riscul de malnutritie.

  Dieta completa este un pilon pentru ca adultii in varsta sa se simta mai sanatosi, ii mentine activi mai mult timp, ii protejeaza de boli si optimizeaza viteza de recuperare.

  Share

  Latest Updates

  Frequently Asked Questions

  Related Articles

  „Fara asteptari, fara dezamagiri”: 67 de citate despre incredere

  Intotdeauna exista acea persoana in care ai avut cea mai mare incredere, doar pentru...

  332 de citate care iti vor da putere sa nu renunti niciodata

  Ei spun „Cand viata iti da lamai, fa limonada”. Eu spun „Cand viata iti...

  10 citate motivationale care sa te ajute sa te simti mai bine

  Susurile si coborasurile sunt normale si este imposibil sa ai o atitudine pozitiva in...

  40 de citate despre manipulare

  Simplu spus, manipularea este o tactica pe care oamenii o folosesc pentru a obtine...