More

  Criza de gaz se atenueaza in Europa, dar ragazul ar putea sa nu dureze

  Preturile gazelor naturale si energiei electrice in Europa au scazut de la varfurile de vara datorita vremii blande si a unei lupte de luni de zile pentru a umple depozitul de gaz inainte de iarna si a inlocui livrarile rusesti in timpul razboiului din Ucraina. Este un ragaz binevenit dupa ce Rusia a redus fluxurile de gaze naturale, declansand o criza energetica care a alimentat o inflatie record si o recesiune care se profileaza.

  Cu toate acestea, expertii avertizeaza ca este prea devreme pentru a expira, chiar daca guvernele europene lanseaza pachete de ajutor pentru persoanele care se confrunta cu facturile mari la utilitati si lucreaza la modalitati pe termen mai lung de a limita preturile volatile la gaz si electricitate, care au micsorat bugetele gospodariilor si au fortat unele afaceri sa inchida. .

  Incertitudinile includ nu numai vremea, ci si cat de receptivi vor fi oamenii la apelurile de a-si reduce incalzirea si cat de multa cerere va exista din partea economiilor asiatice pentru surse limitate de energie. Iar razboiul de la cateva ore spre est este un cazan de posibile surprize neplacute care ar putea reduce rezervele de energie necesare pentru electricitate, incalzire si lucrarile la fabrica si ar putea duce la preturi mult mai mari.

  Necunoscutele persistente lasa nervoase afacerile consumatoare de energie. Ei fac apel la guverne sa-i ajute pe ei si pe clientii lor sa infrunte furtuna de energie, astfel incat intreruperile in aprovizionarea cu orice, de la sticla la materiale plastice la foile curate de spital, sa nu se extinda in economie.

  „Trebuie sa ne amintim ca suntem inca intr-o situatie tensionata – un razboi economic intre Uniunea Europeana si Rusia in care Rusia a armat aprovizionarea cu energie”, a declarat Agata Loskot-Strachota, expert in politici energetice la Centrul pentru Studii Orientale din Varsovia. Polonia.

  Vestea buna este ca preturile gazelor naturale la nivelul de referinta TTF din Europa au scazut sub 100 de euro pe megawat ora, pentru prima data din iunie. Au scazut si preturile la energie electrica.

  Dar nu exista niciun sentiment de usurare pentru proprietarii de afaceri precum Sven Paar, a carui spalatorie comerciala din orasul Wallduern va folosi in acest an gaze naturale in valoare de aproximativ 30.000 de euro. El conduce 12 masini grele care pot spala opt tone de lenjerie de pat de spital si de hotel si fete de masa pentru restaurante in fiecare zi.

  Compania sa locala spune ca factura va creste la 165.000 de euro anul viitor. In plus, Paar spune ca este nemultumit de lipsa de claritate din partea guvernului german daca spalatoriile ca a lui ar fi considerate esentiale pentru economie si ar fi scutit de reduceri in cazul rationalizarii impuse de stat. Rapoartele conform carora autoritatea de reglementare a utilitatilor lucreaza la rezolvarea problemei nu sunt suficiente.

  „Problema este ca toata lumea a auzit ceva si doar auzirea a ceva nu imi aduce nicio siguranta in planificare”, a spus el. O scrisoare pe care a trimis-o autoritatii de reglementare a ramas fara raspuns.

  „Aceasta este problema, speri in fiecare zi ca nu primesti un apel de la cineva care spune: „Maine nu primesti benzina”, a spus el.

  Asociatia spitalelor din Germania a abordat problema in numele spalatoriilor ca a lui, spunand ca spitalele si-au externalizat in mare parte serviciile de spalatorie si ar ramane fara cearsafuri si draperii chirurgicale in cateva zile fara ele.

  Guvernul german lucreaza la lansarea unor planuri de plafonare a preturilor la gaze pentru intreprinderile puternic afectate. Asociatia care reprezinta intreprinderile mai mici spune ca intelegerea sa este ca guvernul ar concentra orice posibil rationalizare pe cei 2.500 de cei mai mari utilizatori de gaze din Germania si, in mare parte, va economisi afaceri de dimensiunea lui Paar.

  Ajutand la usurarea posibilitatii de rationalizare, depozitul subteran din Europa este umplut la 94%, comparativ cu 77% la aceasta perioada anul trecut, lucru pe care expertul in energie Loskot-Strachota l-a numit „destul de succes”. O mare asistenta a venit din cauza vremii blande din intreaga Europa, cu Varsovia, de exemplu, o temperatura relativ armonioasa de 18 grade Celsius (64 grade Fahrenheit).

  Germania, candva dependenta in mare masura de gazul rusesc, a umplut stocarea la 97% din capacitate, Franta la 99% si Belgia si Portugalia ambele la 100%. Acest lucru a fost realizat prin importul de cantitati record de gaz natural lichefiat, sau GNL, care vine cu o nava din SUA si Qatar, nu prin conducte din Rusia, si prin cresterea aprovizionarii prin conducte din Norvegia si Azerbaidjan.

  Lupta de a alinia mai mult GNL a dus la o rezerva a navelor cisterne in largul coastei Spaniei, un procesator major, deoarece comenzile se ciocnesc de cererea redusa si capacitatea limitata la terminalele de import ale tarii, care transforma incarcaturile de GNL supraracit inapoi in gaz care apoi curge catre case si afaceri.

  Compania spaniola de gaze Enagas a avertizat  ca ar putea fi nevoita sa intarzie sau sa opreasca tancurile sa descarce GNL, deoarece depozitul sau era aproape plin. Hartile de pozitionare a navelor au aratat cel putin sapte tancuri GNL ancorate aproape de tarmurile spaniole, desi nu era clar cati asteptau sa descarce.

  In ciuda abundentei de GNL si a preturilor in scadere, Loskot-Strachota a spus ca situatia energetica ramane volatila. Ea avertizeaza ca preturile pentru gazul care urmeaza sa fie livrat in decembrie si lunile de iarna din 2023 sunt mai mari decat preturile de acum.

  Gazul rusesc s-a scazut pana la un prelungire prin conductele din Ucraina si sub Marea Neagra pana in Turcia, dar pierderea chiar si a cantitatii mici care ramane ar putea afecta pietele. Moscova a pus reducerile pe seama unor motive tehnice sau a refuzului de a plati in ruble, in timp ce liderii europeni il numesc santaj pentru sprijinirea Ucrainei.

  Guvernele UE au lucrat, de asemenea, la propuneri care includ cumpararea de gaz in bloc sau limitarea fluctuatiilor de pret pentru a atenua criza energetica, desi masurile ar afecta in mare masura achizitiile de anul viitor.

  Consumul de gaz a scazut cu 15% in Europa, dar aceasta este in mare parte din cauza fabricilor care pur si simplu abandoneaza productia care a devenit neprofitabila.

  „Acest lucru este periculos – asta dauneaza economiei, asta dauneaza Europei”, a spus Loskot-Strachota.

  Daca gospodariile se vor alatura intreprinderilor in reducerea prin scaderea termostatelor si stingerea luminilor nu poate fi stabilit pana cand vremea rece va veni cu adevarat. Disponibilitatea Rusiei de a distruge planurile ucrainene de incalzire si electricitate arata ca Rusia este gata sa escaladeze in ciuda infrangerilor pe campul de lupta.

  Piata este, de asemenea, mai putin flexibila, deoarece rezervele de gaze vor fi folosite din ce in ce mai mult ca combustibil de baza zilnic pentru incalzire si generare de energie electrica, mai degraba decat ca combustibil „swing” in perioadele de cerere de varf, cum ar fi valuri de frig.

  „Fiecare eveniment, fiecare problema, problema meteorologica, problema Rusiei, devine un factor care trimite preturi foarte foarte mari”, a spus Loskot-Strachota. „Sunt foarte fericit ca suntem intr-o situatie calma acum, dar nu este nimic care sa dureze toata iarna.”

  Share

  Latest Updates

  Frequently Asked Questions

  Related Articles

  „Fara asteptari, fara dezamagiri”: 67 de citate despre incredere

  Intotdeauna exista acea persoana in care ai avut cea mai mare incredere, doar pentru...

  332 de citate care iti vor da putere sa nu renunti niciodata

  Ei spun „Cand viata iti da lamai, fa limonada”. Eu spun „Cand viata iti...

  10 citate motivationale care sa te ajute sa te simti mai bine

  Susurile si coborasurile sunt normale si este imposibil sa ai o atitudine pozitiva in...

  40 de citate despre manipulare

  Simplu spus, manipularea este o tactica pe care oamenii o folosesc pentru a obtine...