More

  Diferentele dintre dopamina si serotonina

  Te-ai oprit vreodata sa te gandesti la cum functioneaza creierul nostru? Este impresionant sa observam ca substantele mici gasite in creierul nostru sunt responsabile pentru actiunile noastre si pentru bunastarea noastra.

  Dopamina si serotonina sunt doi dintre multi neurotransmitatori gasiti in sistemul nostru nervos. Dopamina a fost recunoscuta ca neurotransmitator al placerii, in timp ce serotonina este asociata cu hormonul fericirii.

  Acesti doi neurotransmitatori mici au numeroase functii in corpul nostru.Vrei sa stii care sunt acestia? Asadar, continua sa citesti acest articol, unde vom explica diferentele dintre dopamina si serotonina, ce sunt acestea si ce functii au .

  Ce este dopamina?

  Dopamina este un transportator chimic in sistemul nostru nervos central, adica un neurotransmitator . Neurotransmitatorii au functia de a conecta neuronii intre ei, astfel incat semnalele electrice sa poata fi transmise. Dopamina este eliberata de neuronii dopaminergici, fiind sintetizata de aminoacidul tirozina. Se gaseste in principal in substanta neagra a creierului si, din acest punct de plecare, este eliberata prin diferitele cai care vor activa anumite functii.

  Acest neurotransmitator activeaza cinci receptori celulari (de la D1 la D5) iar activarea lui da nastere diferitelor functii ale dopaminei in corpul nostru. Desi este cunoscut in general drept neurotransmitatorul legat de senzatiile de placere si ca activator al sistemelor de recompensa, a fost in mare masura implicat in functionarea globala a creierului, avand o implicatie in procesele emotionale, cognitive si afective . Pe langa faptul ca este legata de senzatia de placere, printre functiile acesteia mai regasim si implicarea in motivatie, coordonarea miscarilor, luarea deciziilor, invatare, emotie si afectivitate.

  Ce functii are dopamina?

  Dopamina este unul dintre cei mai importanti neurotransmitatori din creier si, prin urmare, este implicata in diferite functii. Implicarea sa in multiple functii se datoreaza faptului ca acest neurotransmitator este distribuit in diferitele regiuni ale creierului, permitandu-i actiunea in multiple functii cu activitati foarte diferite, precum:

  1. Miscare: dopamina este implicata in producerea miscarilor motorii si, prin urmare, nivelurile optime ale acestei substante sunt necesare pentru functia motrica. Un deficit de dopamina in ganglionii bazali, care permit miscarea, ar manifesta boala Parkinson, la fel cum hiperactivitatea dopaminei ar putea produce tulburari hipercinetice, cum ar fi ticuri nervoase.
  2. Procese cognitive (memorie, atentie si invatare): prezenta acestei substante in hipocamp si in cortexul cerebral produce o implicatie in memorie, atentie si invatare. De aceea, confruntat cu un deficit de dopamina in organismul nostru, persoana poate experimenta o deteriorare a memoriei, a atentiei si a proceselor de invatare. Se stie ca persoanele cu tulburare de deficit de atentie mentin niveluri mai scazute de dopamina in cortexul prefrontal.
  3. Senzatie de placere: obtinerea placerii sau a recompensei este poate cea mai cunoscuta functie a acestei substante. Dopamina este secretata si de sistemul limbic, care permite experimentarea senzatiilor de placere. Cand facem o activitate care ne place, are loc o crestere a eliberarii de dopamina, ceea ce ne determina sa obtinem senzatii de placere si recompensa. In acelasi mod, exista substante precum drogurile sau alimentele si actiuni precum sexul, care cresc secretia de dopamina si de aceea sunt abuzate. Unele medicamente precum cocaina sau amfetaminele inhiba functia organismului de reabsorbtie a dopaminei, ducand astfel la o concentratie mai mare de dopamina in corpul nostru, provocand mai multa senzatie de placere si o posibilitate tot mai mare de dependenta.
  4. Luarea deciziilor: cantitati crescute de dopamina se gasesc in cortexul prefrontal al creierului, care este responsabil pentru functiile executive . Din acest motiv, un deficit de substanta in aceasta regiune produce o aplatizare cognitiva, asa cum se intampla in schizofrenie, unde persoana isi pierde capacitatea de a reactiona la inputuri externe, generand mari dificultati in luarea deciziilor.
  5. Reglarea somnului: dopamina este responsabila pentru a ne spune ca avem somn cand nu am dormit ore intregi, datorita implicarii sale in ritmul circadian, cu eliberarea de melatonina. Din acest motiv, este implicat in reglarea somnului.

  Ce este serotonina?

  Serotonina, ca si dopamina, este un neurotransmitator in sistemul nostru nervos , cunoscut chimic sub numele de 5-HT, care se gaseste in principal in creier, intestine si trombocite.

  Acest hormon este cunoscut in mod obisnuit ca hormonul fericirii , datorita implicarii sale in emotii si dispozitie, astfel incat impreuna cu alti neurotransmitatori, precum dopamina si adrenalina, ne regleaza starea de spirit. Cu toate acestea, a fost implicat si in controlul apetitului, ca precursor al melatoninei, ajuta la reglarea ciclului somn-veghe si este implicat in libidoul si dorinta sexuala, printre alte functii.

  Functiile serotoninei

  La fel ca dopamina, serotonina se gaseste in diferite regiuni ale creierului nostru, determinand astfel implicarea sa in actiuni foarte diferite. Din acest motiv, este foarte important sa mentinem niveluri adecvate si echilibrate ale acestui hormon in corpul nostru. Sa vedem care sunt cele mai reprezentative functii ale sale:

  1. Implicatii in digestie: in stomac si in intestin exista cantitati mari de serotonina, ceea ce o face sa fie implicata in controlul functiei intestinului si a miscarilor acestuia. Nivelurile ridicate ale acestui hormon in intestin sunt legate de aparitia diareei, in timp ce deficitul acestuia este legat de constipatie. Activitatea sa in aceasta regiune a corpului este, de asemenea, legata de cresterea sau scaderea apetitului.
  2. Reglarea dispozitiei: Serotonina este cunoscuta drept hormonul fericirii deoarece afecteaza starea de spirit, aparitia anxietatii si a fericirii. Din acest motiv, nivelurile scazute de serotonina au fost legate de aparitia depresiei, iar drogurile ilegale care cresc nivelurile acesteia, precum extazul sau LSD-ul, produc o modificare a dispozitiei. In acest articol puteti vedea relatia dintre serotonina si depresie.
  3. Functia sexuala: serotonina are o mare implicare in dorinta sexuala. In fata nivelurilor scazute de serotonina, apare o crestere a dorintei, in timp ce nivelurile ridicate sunt asociate cu inhibarea acesteia.
  4. Reglarea somnului: Ca si dopamina, acest hormon isi joaca rolul in reglarea somnului, datorita implicarii sale in ritmul circadian si controlului asupra secretiei de melatonina.
  5. Temperatura corpului: Serotonina ajuta la reglarea temperaturii corpului nostru, realizand functii de mentinere a temperaturii. Aceasta functie este foarte importanta deoarece variatia cu cateva grade a temperaturii corpului nostru poate duce la moartea multor tesuturi celulare din corpul nostru.

  Dopamina si serotonina: diferente

  Serotonina si dopamina, ca neurotransmitatori gasiti in corpul nostru, joaca un rol foarte important in bunastarea noastra si, desi pot mentine functii similare, exista cateva diferente intre ele:

  1. Productie

  Prima diferenta care trebuie stabilita intre ambii neurotransmitatori este sinteza acestora. Serotonina este sintetizata din aminoacidul triptofan , in timp ce dopamina este sintetizata din tirozina .

  2. Stari emotionale

  Dopamina joaca un rol important in emotiile energetice , precum motivatia, placerea, entuziasmul sau euforia, in timp ce serotonina joaca rolul opus, producand senzatii de calm , motiv pentru care un deficit al acestui hormon este legat de aparitia anxietatii si depresiei.

  3. Placere si fericire

  Desi prezenta acestor doi neurotransmitatori in corpul nostru da senzatii pozitive, dopamina a fost asociata cu senzatii de placere , in timp ce serotonina a fost legata de fericire .

  4. Niveluri scazute

  Intre cele doua exista diferente in ceea ce priveste consecintele care se pot observa in organismul nostru in fata unui deficit al acestor substante. In fata unui deficit de dopamina, apar modificari in memorie, invatare si concentrare, in miscare si inhibarea dorintei sexuale. In timp ce deficitele serotoninergice provoaca iritabilitate, insomnie si o sensibilitate ridicata la durere .

  5. Functia corpului

  Desi s-a subliniat ca cei doi neurotransmitatori sunt implicati in miscarile corpului, deficitul de dopamina a fost in mod clar legat de aparitia rigiditatii la nivelul membrelor sau de aparitia bolii Parkinson, in timp ce rolul serotoninei in miscarea corpului nu a fost definit.

  Share

  Latest Updates

  Frequently Asked Questions

  Related Articles

  „Fara asteptari, fara dezamagiri”: 67 de citate despre incredere

  Intotdeauna exista acea persoana in care ai avut cea mai mare incredere, doar pentru...

  332 de citate care iti vor da putere sa nu renunti niciodata

  Ei spun „Cand viata iti da lamai, fa limonada”. Eu spun „Cand viata iti...

  10 citate motivationale care sa te ajute sa te simti mai bine

  Susurile si coborasurile sunt normale si este imposibil sa ai o atitudine pozitiva in...

  40 de citate despre manipulare

  Simplu spus, manipularea este o tactica pe care oamenii o folosesc pentru a obtine...