More

  Europa are acum atat de multe gaze naturale incat preturile au scazut sub zero

  Europa are mai multe gaze naturale decat stie ce sa faca cu ele. Atat de mult, de fapt, incat preturile spot au devenit pentru scurt timp negative.

  De luni de zile, oficialii au avertizat cu privire la o criza energetica in aceasta iarna, deoarece Rusia, candva cel mai mare furnizor de gaze naturale din regiune, a redus livrarile ca represalii pentru sanctiunile impuse de Europa in urma invaziei Ucrainei.

  Acum, instalatiile de depozitare a gazelor din UE sunt aproape pline, cisternele care transporta gaz natural lichefiat (GNL) se aliniaza in porturi, nu isi pot descarca incarcaturile, iar preturile scad.

  Pretu pe gaze naturale europene de referinta a scazut cu 20% si cu peste 70% de cand a atins un record la sfarsitul lunii august. Preturile spot ale gazului olandez pentru livrare in decurs de o ora, care reflecta conditiile pietei europene in timp real, au scazut sub 0 EUR, potrivit datelor de la Intercontinental Exchange.

  Preturile au devenit negative din cauza unei „retele supraaprovizionate”, a declarat Tomas Marzec-Manser, seful departamentului de analiza a gazelor la Independent Commodity Intelligence Services (ICIS).

  Este o intorsatura extrem de surprinzatoare a evenimentelor pentru Europa, unde gospodariile si intreprinderile au fost afectate de cresterile uluitoare ale pretului uneia dintre cele mai importante surse de energie din ultimul an.

  Vreme calda la salvare

  Massimo Di Odoardo, vicepresedinte al cercetarii pe gaz si GNL la Wood Mackenzie, spune ca vremea nesezonabil de blanda este in mare parte responsabila pentru schimbarea dramatica a norocului.

  „In tari precum Italia, Spania, Franta, vedem temperaturi si consum de gaz mai aproape de august si inceputul lunii septembrie”, a spus el. „Chiar si in tarile nordice, Marea Britanie si Germania, consumul este mult sub media pentru aceasta perioada a anului”, a adaugat el.

  Uniunea Europeana a construit, de asemenea, zone tampon substantiale impotriva oricaror reduceri ulterioare de aprovizionare prin umplerea instalatiilor de stocare a gazelor aproape de capacitate. Magazinele sunt acum pline cu aproape 94%, conform datelor. Aceasta este mult peste tinta de 80% pe care blocul a stabilit-o tarilor sa o atinga pana in noiembrie 2022.

  „Este un nivel extrem de ridicat”, a spus Di Odoardo, mentionand ca nivelul maxim de stocare a fost in medie de 87% din capacitate in ultimii cinci ani.

  Eforturile Europei de a asigura cat mai mult combustibil inainte de iarna au cauzat un stoc de nave cisterne GNL in porturile europene, agravat de lipsa terminalelor de import GNL.

  Blocul a intensificat importurile de GNL din Statele Unite si Qatar, pe masura ce importurile de gaze naturale din Rusia au scazut.

  Felix Booth, seful GNL la firma de date Vortexa, a declarat ca pana la 35 de nave fie plutesc in apropiere, fie navigheaza foarte incet catre porturile din nord-vestul Europei si Peninsula Iberica din cauza lipsei de optiuni de stocare.

  Acelor nave „probabil sa mai dureze inca o luna pentru a gasi acasa pentru incarcaturi”, a spus el.

  Impreuna, transporta GNL in valoare de aproximativ 2 miliarde de dolari, potrivit Kpler, citand furnizorul de date de pe piata energiei Argus Media.

  Preturi mai mari anul viitor

  In ciuda scaderii recente, la aproximativ 100 EUR (100 USD) pe megawat ora, contractele futures pe gaze naturale europene sunt inca cu 126% peste nivelul in care erau in octombrie anul trecut, cand economiile au inceput sa se redeschida dupa blocarea pandemiei si cererea a crescut.

  Preturile ar putea creste brusc din nou in decembrie si ianuarie, pe masura ce vremea se va raci, oferind un stimulent pentru unele dintre aceste tancuri sa astepte mai mult timp in larg inainte de a intra in port pentru a descarca, a spus Booth.

  Si, in ciuda faptului ca ponderea Rusiei in totalul importurilor de gaze din Europa a scazut de la 40% la doar 9%, regiunea ar putea fi intr-o zona dificila vara viitoare, deoarece incearca sa-si reinnoiasca magazinele inainte de iarna urmatoare.

  Preturile sunt de asteptat sa atinga 150 de euro (150 de dolari) pe megawat ora pana la sfarsitul anului 2023, a declarat Bill Weatherburn, economist de marfuri la Capital Economics.

  „Umplerea stocarii inainte de iarna viitoare va necesita ca UE sa importe si mai mult GNL, deoarece este nevoie sa inlocuiasca importurile de gaze pierdute din Rusia pentru un an intreg”, a declarat el.

  Share

  Latest Updates

  Frequently Asked Questions

  Related Articles

  „Fara asteptari, fara dezamagiri”: 67 de citate despre incredere

  Intotdeauna exista acea persoana in care ai avut cea mai mare incredere, doar pentru...

  332 de citate care iti vor da putere sa nu renunti niciodata

  Ei spun „Cand viata iti da lamai, fa limonada”. Eu spun „Cand viata iti...

  10 citate motivationale care sa te ajute sa te simti mai bine

  Susurile si coborasurile sunt normale si este imposibil sa ai o atitudine pozitiva in...

  40 de citate despre manipulare

  Simplu spus, manipularea este o tactica pe care oamenii o folosesc pentru a obtine...