More

  Guvernatorii Rusiei sanctionati de catre Comisia Europeana. De ce?

   De cand a inceput razboiul, Europa a incalcat multe dintre tabuurile sale cand vine vorba de sanctionarea Rusiei, cu rezultate lente, dar pozitive in paralizarea masinii de razboi a Moscovei. Pe 8 octombrie 2022, Comisia Europeana a adoptat cel de-al optulea pachet de sanctiuni, a carui amploare si promptitudine transmite un mesaj puternic, aratand Europa unita in lupta impotriva razboiului de agresiune al Rusiei.

  Dar se pot si trebuie facute mai multe, iar un domeniu in care lipsesc masurile sunt sanctiunile individuale asupra guvernatorilor rusi.

  Acesti guvernatori sunt inalti oficiali guvernamentali si isi folosesc autoritatea pentru a permite razboiul Rusiei. Ei au un stimulent sa actioneze ca facilitatori – alegerile guvernamentale din Rusia sunt o farsa, deoarece Kremlinul decide in cele din urma cine este numit. Din aceasta cauza, guvernantii si potentialii guvernanti trebuie sa obtina favoarea la Moscova; si chiar daca nu majoreaza public, ei ajuta la legitimarea invaziei si ajuta la efortul de razboi.

  Pana acum, guvernantii au fost esentiali in furnizarea de forta de munca pentru front. Chiar inainte de decretul de mobilizare „partial”, ei au deturnat bugetele regionale catre batalioane „voluntare” – 40 de astfel de batalioane au fost formate in intreaga federatie pana in august.

  Intre timp, de la decretul de mobilizare, guvernantii rusi au actionat ca coordonatori intre autoritatile civile si militare pentru a realiza proiectul. De asemenea, au fost nevoiti sa se confrunte cu consecintele sociale ale mobilizarii, cum ar fi limitarea protestelor si gestionarea atacurilor incendiare in crestere asupra cladirilor statului.

  Am vazut, de asemenea, guvernatori care isi extind bugetele regionale, astfel incat sa poata oferi stimulente voluntarilor si recrutilor sa se alature sau despagubiri in caz de deces sau ranire. Chiar si cele mai sarace regiuni trebuie sa puna nevoile alegatorilor lor pe locul doi dupa cele ale razboiului.

  Guvernatorii au fost, de asemenea, responsabili pentru trimiterea de tone de „ajutor” catre teritoriile ocupate. In trecut, Rusia a folosit astfel de „convoai de ajutor” ca propaganda sau ca acoperire pentru a livra arme si provizii in prima linie. Nu exista nicio garantie ca aceste bunuri sunt livrate populatiilor aflate in nevoie, dar stim ca unele au fost folosite pentru a hrani fortele de ocupatie prost aprovizionate ale Rusiei.

  In plus, acesti oficiali au actionat ca canale prin care Kremlinul sa transfere fonduri catre autoritatile de ocupatie. In afara de simplele transferuri de bani, multe regiuni rusesti sunt implicate si in „reconstructia” teritoriilor ocupate ucrainene, proces de care beneficiaza companiile ruse implicate.

  In cele din urma, cativa guvernatori rusi fie au vizitat, fie au organizat delegatii in teritoriile ocupate ale Ucrainei. Aceste vizite sunt in scopuri propagandistice, in principal pentru a atrage publicul intern din Rusia.

  Ca atare, Uniunea Europeana si alti sustinatori ai Ucrainei ar trebui sa ia in considerare cu seriozitate extinderea sanctiunilor individuale asupra guvernatorilor rusi. In prezent, doar cativa dintre acestia se afla sub sanctiuni internationale, cei mai mari infractori – precum Ramzan Kadyrov din Cecenia si Serghei Sobyanin din Moscova – fiind bine acoperiti de interdictii internationale de calatorie si inghetare a activelor. Dar si alti guvernatori ar trebui vizati.

  Scopul sanctionarii guvernantilor este de a incerca sa le limiteze capacitatea de a raspandi propaganda Rusiei si de a le restrange accesul la resurse. Inghetarea activelor le-ar putea limita in mod critic capacitatea de a actiona ca canale sau proxy pentru transferurile de bani, inclusiv pentru evaziunea sanctiunilor. In acelasi timp, tarile care nu sanctioneaza Rusia ar fi, de asemenea, descurajate sa aiba de-a face cu regiunile rusesti din cauza riscului potential de a se asocia cu persoane sanctionate.

  Cand vine vorba de asta, sanctiunile nu se intorc. Si nu mai poate exista nicio asteptare ca contactele la nivelul guvernatorilor sa poata avea ca rezultat canale diplomatice productive inapoi catre Moscova. Desi astfel de contacte au fost operate in trecut, razboiul la scara larga a ridicat miza dincolo de astfel de miscari si, datorita centralizarii, guvernatorii sunt acum adesea redusi la implementatori de politici si nu pot fi vazuti ca actionand autonom fata de Kremlin.

  Astfel de sanctiuni ar transmite un mesaj puternic ca Europa este unita in sustinerea normelor internationale. Colaboratorii presedintelui rus Vladimir Putin – chiar si cei mai jos in lantul de comanda – sunt inca responsabili pentru atrocitatile comise de trupele lor. Este timpul sa clarificam asta.

  Share

  Latest Updates

  Frequently Asked Questions

  Related Articles

  „Fara asteptari, fara dezamagiri”: 67 de citate despre incredere

  Intotdeauna exista acea persoana in care ai avut cea mai mare incredere, doar pentru...

  332 de citate care iti vor da putere sa nu renunti niciodata

  Ei spun „Cand viata iti da lamai, fa limonada”. Eu spun „Cand viata iti...

  10 citate motivationale care sa te ajute sa te simti mai bine

  Susurile si coborasurile sunt normale si este imposibil sa ai o atitudine pozitiva in...

  40 de citate despre manipulare

  Simplu spus, manipularea este o tactica pe care oamenii o folosesc pentru a obtine...