More

  [Investigatie] Cum se joaca fondurile de pensii din Europa cu preturile alimentelor

  Unele dintre cele mai mari fonduri de pensii din Europa investesc miliarde de euro pe pietele volatile de marfuri, riscand veniturile obtinute cu greu a milioane de lucratori, in timp ce alimenteaza o criza globala a foametei cauzata partial de astfel de investitii, a constatat o noua investigatie.

  Concluziile ridica, de asemenea, semne de intrebare daca eforturile continue ale Uniunii Europene de a-si dereglementa pietele financiare vor inrautati situatia in viitor. Regulile care guverneaza pietele de capital ale blocului sunt in prezent in curs de revizuire.

  • Fondurile de pensii se numara printre institutiile financiare care au agravat problema speculatiei investitorilor care conduc preturile alimentelor (Foto: Parlamentul European)

  Cresterea preturilor la marfuri cheie, cum ar fi alimentele si energia, a declansat o criza a costului vietii in intreaga lume, inclusiv in Europa. Organizatia Natiunilor Unite a spus ca cresterile ar fi putut, de asemenea, sa fi impins in saracie aproximativ 71 de milioane de oameni din tarile in curs de dezvoltare.

  Lighthouse Reports, o redactie europeana non-profit, a analizat conturile a peste 70 de fonduri de pensii majore din Spania, Italia, Germania, Tarile de Jos, Germania, Marea Britanie, Finlanda si Danemarca.

  In timp ce unele fonduri interzic in mod explicit specularea cu marfuri, in special in alimente, 15 investesc in prezent in ele, cei mai mari trei cumparatori, Tarile de Jos, Marea Britanie si Danemarca, detinand intre ei un total de 37,6 miliarde de euro la sfarsitul anului 2021.

  Potrivit lui Jayati Ghosh, profesor de economie la Universitatea din Massachusetts Amherst, descoperirile arata ca fondurile de pensii se numara printre institutiile financiare care au agravat problema speculatiei investitorilor care determina preturile alimentelor.

  Acest lucru este „deosebit de flagrant”, deoarece aceste fonduri sunt finantate de lucratori si totusi „se angajeaza in actiuni care distrug standardele de viata ale acelor lucratori”, a spus ea.

  Majoritatea fondurilor nu se dezagregeaza intre marfuri dure, cum ar fi aurul si petrolul, si marfurile moi, cum ar fi agricultura si cresterea animalelor, dar expertii spun ca impactul final – cresterea preturilor marfurilor – este probabil sa fie acelasi.

  „Fie ca este vorba despre alimente sau energie, ambele sunt in mod echivalent teribile din punctul de vedere al lucratorilor si al tarilor in curs de dezvoltare, deoarece o crestere a pretului combustibilului se traduce prin cresterea preturilor tuturor celorlalte preturi”, spune Ghosh.

  In plus, pietele de marfuri sunt riscante de investit, a spus Ann Pettifor, unul dintre putinii economisti care au prezis criza financiara globala din 2007-2008.

  „Nu vreau ca fondul meu de pensii sa se apropie de ceva la fel de volatil ca o piata de marfuri, practic, in special cele din energie si alimente”, a spus ea.

  A investi sau a nu investi?

  Fondurile, insa, si-au aparat actiunile ca nu au nicio legatura cu cresterea preturilor la alimente.

  “Tranzactionarea cu contracte futures pe marfuri nu are niciun efect ascendent asupra preturilor, nici macar pe piata marfurilor agricole. Aceasta opinie este sustinuta de cercetarile academice”, a declarat ABP, gigantul olandez de pensii si cel mai important investitor de departe in instrumentele derivate pe marfuri dintre fondurile de pensii. analizat.

  Investitiile sale in 2021 au totalizat 33,9 miliarde de euro, dintre care se spune ca aproximativ 30% sunt in produse alimentare. Cresterea preturilor marfurilor de anul trecut a insemnat ca investitiile ABP au crescut cu 8 miliarde de euro – in ciuda vanzarilor nete.

  BpfBOUW, al patrulea cel mai mare fond de pensii din Tarile de Jos, care a investit 150 de milioane de euro in marfuri agricole, a facut ecou aceasta opinie, declarand ca este „practic imposibil” ca piata futures sa creasca preturile pe piata fizica.

  Altii au luat o pozitie fara echivoc impotriva unor astfel de speculatii.

  Pensioenfonds Vervoer, un fond pentru sectorul transporturilor olandez, a spus ca unul dintre motivele pentru care nu investeste in marfuri este ca poate creste preturile.

  KBC, cel mai mare fond de pensii din Belgia, a mai spus ca entitatile din grupul sau „nu vor fi implicate in „speculatii alimentare” sau nu vor organiza tranzactii speculative cu marfuri slabe” si face acest lucru doar pentru clientii direct implicati in sectorul alimentar si agricol.

  Dave Whitcomb, fondatorul Peak Trading si fost comerciant de marfuri pentru Cargill, unul dintre cei mai mari comercianti de cereale din lume, contesta, de asemenea, pozitiile luate de ABP si BpfBOUW.

  „As sustine ca aceasta ar fi o piata foarte exceptionala in care cumpararea nu conduce la preturi”, a spus el.

  Yaneer Bar-Yam, profesor si presedinte fondator al Institutului de Sisteme Complexe din New England, a carui lucrare fundamentala din 2011 a aratat ca speculatia este o cauza principala a cresterii preturilor la alimente, a respins si aceasta aparare.

  „Stiinta este foarte clara ca tranzactionarea are efecte in crestere asupra preturilor”, si care sustine contrariul, „sunt in contradictie cu rolul evident al cumpararii si vanzarii pe pietele de stabilire a preturilor marfurilor si previziunilor validate folosind modele cantitative”.

  El a spus ca investitiile fondurilor de pensii in marfuri alimentare „submineaza misiunea lor de sustinatori ai binelui public”.

  Un „zid de bani”

  Analiza Lighthouse a constatat ca University Superannuation Scheme, un fond public pentru angajatii universitatilor din Marea Britanie, detine in prezent 1,5 miliarde de lire sterline (1,7 miliarde de euro) in derivate pe marfuri.

  National Employment and Savings Trust (NEST), sustinut de guvernul Regatului Unit, a majorat suma investita in marfuri de la 275 de milioane de lire sterline [314 de milioane de euro] in decembrie 2019 la 657 de milioane de lire sterline in decembrie 2021, din care aproximativ 25 la suta sunt in derivate agricole.

  Sampension, al treilea cel mai mare administrator de pensii din Danemarca, a investit, de asemenea, 280 de milioane de euro in contracte futures pe marfuri in 2021.

  In multe ocazii, rapoartele anuale au inclus doar informatii generale despre instrumente financiare derivate si rareori abordeaza instrumentele derivate pe marfuri. In Finlanda, o tara cunoscuta pentru politicile sale progresiste, toate cele sapte fonduri majore au dat raspunsuri vagi, au refuzat sa detalieze sau cat de mult au investit.

  Piata futures – permitand marfurilor sa fie cumparate si vandute in viitor la un pret convenit in prezent – ​​ar trebui sa functioneze pentru a permite jucatorilor comerciali sa isi acopere riscurile. Pettifor a spus insa ca financiarizarea marfurilor a facut ca cresterile preturilor sa fie inevitabile.

  „Luati un activ care este finit – fie ca este vorba despre cereale, proprietate sau energie: atunci cand un zid de bani este indreptat catre acel activ finit, zidul de bani umfla pretul”, a spus ea.

  Razboi… sau speculatii?

  Titlurile stirilor au atribuit vina pentru inflatia fulgeratoare pe invazia Ucrainei de catre Rusia, dar Conferinta Natiunilor Unite pentru Comert si Dezvoltare (UNCTAD) a declarat ca, in timp ce razboiul „a contribuit la aceasta situatie”, „a fost acordata o atentie insuficienta rolului speculatorilor si pariuri frenetice in contracte futures, swap-uri de marfuri si fonduri tranzactionate la bursa”.

  A cerut guvernelor „sa includa o reglementare mai stricta a pietei de marfuri ca parte a mixului lor de politici pentru a reduce cresterile preturilor care afecteaza puternic consumatorii din lumea in curs de dezvoltare”.

  Cu toate acestea, Europa pare hotarata sa dereglezeze in continuare pietele financiare, potrivit Sirpa Pietikainen, europarlamentar finlandez pentru Partidul Popular European de centru-dreapta, care face parte din comisia pentru afaceri economice si monetare.

  Directiva privind piata instrumentelor financiare (MiFID) a fost infiintata in urma crizei din 2007-2008 pentru a reduce speculatiile excesive pe marfuri, dar de-a lungul anilor, institutiile financiare au facut lobby cu succes pentru a o slabi.

  Modificarile de anul trecut la cadrul actualizat, MiFID II, au relaxat si mai mult regulile.

  O revizuire a MiFID II este in prezent in curs. Un proiect de text a fost prezentat luni (10 octombrie) in timpul reuniunii comitetului pentru economie, iar termenele limita pentru amendare sunt miercuri (12 octombrie) – dar europarlamentarii spun ca discutiile politice vor avea loc probabil la sfarsitul acestui an sau la inceputul lui 2023.

  “Probabil ati auzit acest discurs de dereglementare venit de la reprezentantii industriei. Acum vestea este ca suntem intr-o economie de razboi, iar companiile noastre nu pot tolera toata povara administrativa. Asa ca acum trebuie sa dereglementati”, a spus Pietikainen.

  Ea insasi este un fan al reglementarii „pentru ca (aceasta) este baza unui mod de viata civil”. „Fara „fara reguli”, sunt intotdeauna „regulile celor mai puternici”, si asta nu vreau”, a adaugat ea.

  Pietikainen a mai spus ca concentrarea actuala a Parlamentului European pe eliminarea restrictiilor de mediu privind utilizarea ingrasamintelor si pesticidelor pentru a preveni penuria de alimente este gresita.

  “Nu va fi o penurie de alimente in Europa. Intrebarea este preturile alimentelor”, iar combaterea acestui lucru ar fi mai bine deservita prin reglementarea pietelor speculative, potrivit Pietikainen.

  Acest articol a fost actualizat miercuri, 12 octombrie, pentru a standardiza anul investitiilor.

  Share

  Latest Updates

  Frequently Asked Questions

  Related Articles

  „Fara asteptari, fara dezamagiri”: 67 de citate despre incredere

  Intotdeauna exista acea persoana in care ai avut cea mai mare incredere, doar pentru...

  332 de citate care iti vor da putere sa nu renunti niciodata

  Ei spun „Cand viata iti da lamai, fa limonada”. Eu spun „Cand viata iti...

  10 citate motivationale care sa te ajute sa te simti mai bine

  Susurile si coborasurile sunt normale si este imposibil sa ai o atitudine pozitiva in...

  40 de citate despre manipulare

  Simplu spus, manipularea este o tactica pe care oamenii o folosesc pentru a obtine...