More

  ONU avertizeaza asupra schimbarilor provocate de incalzirea globala

  Nu exista „nicio cale credibila” pentru a mentine cresterea temperaturilor globale sub pragul cheie de 1,5 C, potrivit unei noi evaluari sumbre ONU.

  Oamenii de stiinta cred ca depasirea temperaturii de 1,5C ar avea efecte periculoase pentru oamenii din intreaga lume.

  Raportul spune ca de la COP26 anul trecut, planurile guvernelor de reducere a emisiilor de dioxid de carbon au fost „ingrozitor de inadecvate”.

  Doar o transformare urgenta a societatii va evita dezastrul, spune studiul.

  Mai este putin pana la inceperea urmatoarei conferinte majore privind clima, cunoscuta sub numele de COP27, in Egipt.

  Constienta de faptul ca atentia lumii a fost in alta parte de cand diplomatii climatici s-au intalnit la Glasgow anul trecut, saptamana aceasta s-au inregistrat o serie de rapoarte care subliniaza faptul ca schimbarile climatice nu au disparut.

  Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a spus ca lumea trebuie sa se reorienteze asupra schimbarilor climatice sau sa se confrunte cu catastrofe.

  Aceasta stare de spirit sumbra in randul oamenilor de stiinta si al diplomatilor este subliniata in publicatia de astazi a studiului ONU privind deficitul de emisii.

  Ajuns la al treisprezecelea an, raportul analizeaza decalajul dintre retorica si realitate.

  Concluzia ca pragul de 1,5C este acum in pericol grav.

  Aceasta analiza constata ca noi eforturi de reducere a carbonului ar duce la o scadere a emisiilor globale cu mai putin de 1% pana in 2030, cand, potrivit oamenilor de stiinta, sunt necesare reduceri de 45% pentru a mentine 1,5C in joc.

  Privind impactul asupra temperaturilor, studiul constata ca, odata cu politicile actuale in vigoare, lumea se va incalzi cu aproximativ 2,8 C in acest secol.

  Seceta din California a dus la scaderea nivelului apei din lacuri si rezervoare.

  Daca tarile primesc sprijin financiar si pun in practica planurile pe care le-au facut, acest lucru poate fi limitat la 2,4C.

  „Am avut sansa noastra de a face schimbari progresive, dar acel timp a trecut”, a declarat Inger Andersen, director executiv al UNEP, care a produs studiul.

  „Numai o transformare radicala a economiilor si societatilor noastre ne poate salva de la accelerarea dezastrului climatic”, a spus ea.

  ONU recunoaste ca realizarea unor reduceri masive ale emisiilor este acum o problema dificila. Dar indica electricitatea, industria, transporturile si cladirile ca zone in care se pot face transformari rapide de la combustibilii fosili.

  „Trebuie sa luam cu noi schimbarile climatice oriunde am merge”, a spus doamna Anderson.

  „In salile de clasa, in salile de consiliu, in cabina de vot, deasupra mesei. Nu putem renunta la schimbarile climatice”.

  Pe langa faptul ca evidentiaza ritmul lent al progresului in abordarea cauzelor incalzirii, alte studii publicate in aceasta saptamana arata ca guvernele nu reusesc sa se pregateasca pentru impactul temperaturilor mai ridicate.

  In Marea Britanie, un comitet format din deputati si colegi afirma ca guvernul trebuie sa „abordeze” riscul pentru infrastructura critica pe care il prezinta un climat incalzit.

  Raportul Comitetului mixt pentru strategia de securitate nationala citeaza exemple in care vremea severa a coplesit transportul si comunicatiile.

  Printre acestea se numara moartea a trei persoane in urma deraierii unui tren in Scotia dupa ploile abundente din august 2020 si pierderea de energie electrica de aproape 1 milion de oameni in timpul furtunii Arwen din noiembrie 2021.

  „Lucru pe care il gasesc cel mai deranjant este lipsa dovezilor ca oricine din guvern se concentreaza asupra modului in care toate impacturile pot veni impreuna, creand crize in cascada”, a spus presedintele Comitetului mixt, Dame Margaret Beckett MP.

  „Pur si simplu nu exista ministri cu responsabilitate concentrata pentru a ne asigura ca infrastructura noastra este rezistenta la vreme extrema si la alte efecte ale schimbarilor climatice”.

  In timp ce aproape toate rapoartele publicate in aceasta saptamana subliniaza lipsa de progres in domeniul climei, exista unele pozitive puternice in mijlocul intunericului.

  Studiul State of Climate Action spune ca in transport, o tranzitie catre calatoriile durabile este in plina desfasurare. La nivel global, aproape jumatate din autobuzele vandute in 2021 erau alimentate de motoare electrice cu baterii sau cu pile de combustibil.

  Autobuzele electrice reprezinta acum aproape jumatate din toate vanzarile noi la nivel global.

  In vanzarile de autoturisme, vehiculele electrice s-au dublat fata de anul precedent, ajungand acum la aproape 9% din masinile noi.

  Aceasta nota de speranta este reflectata si in World Energy Outlook al Agentiei Internationale pentru Energie, publicat tot astazi.

  Acesta sustine ca criza energetica declansata de razboiul din Ucraina provoaca schimbari care au potentialul de a grabi tranzitia catre un sistem energetic mai sigur si mai durabil.

  Raportul mai arata ca o serie de noi politici in tari precum SUA, Japonia, Coreea si UE vor avea probabil investitii in energie curata de aproximativ 2 trilioane de dolari pana in 2030, o crestere de peste 50% fata de astazi.

  Share

  Latest Updates

  Frequently Asked Questions

  Related Articles

  „Fara asteptari, fara dezamagiri”: 67 de citate despre incredere

  Intotdeauna exista acea persoana in care ai avut cea mai mare incredere, doar pentru...

  332 de citate care iti vor da putere sa nu renunti niciodata

  Ei spun „Cand viata iti da lamai, fa limonada”. Eu spun „Cand viata iti...

  10 citate motivationale care sa te ajute sa te simti mai bine

  Susurile si coborasurile sunt normale si este imposibil sa ai o atitudine pozitiva in...

  40 de citate despre manipulare

  Simplu spus, manipularea este o tactica pe care oamenii o folosesc pentru a obtine...