More

  Pariul pe hidrogen al UE pentru a reduce emisiile de carbon

   Doua crize consecutive au impins Europa sa parieze cantitati tot mai mari de numerar pe o revolutie a hidrogenului pentru a indeplini ambitiile industriale si a reduce emisiile de carbon. Dar promisiunea sa de a-si mentine economia in crestere in timp ce atinge obiectivele climatice pentru 2050 pare din ce in ce mai slaba.

  Pentru industria hidrogenului, este un boom de subventii. Presedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, promite un instrument de investitii de 3 miliarde de euro, denumit o banca de hidrogen, care „ajuta la garantarea achizitiei de hidrogen”, stimuland cererea folosind numerar din Fondul de inovare al UE.

  Aceasta se adauga pana acum la peste 13 miliarde EUR in aprobari de ajutor de stat pentru proiecte nationale si transfrontaliere: 5,4 miliarde EUR pentru Hy2Tech, o initiativa transfrontaliera de perfectionare a tehnologiei; 5,2 miliarde EUR pentru Hy2Use, care vizeaza aplicatii in sectoare greu de decarbonizat, cum ar fi otelul, cimentul si sticla; peste 2 miliarde EUR pentru proiecte germane in otel, produse chimice si productie in strainatate; 220 de milioane de euro pentru o fabrica spaniola si 194 de milioane de euro pentru o fabrica din Romania.

  Alte doua scheme transfrontaliere de ajutor de stat pe baza de hidrogen – denumite Proiecte importante de interes european comun – sunt, de asemenea, in lucru, pentru a se concentra pe infrastructura si mobilitate, desi sumele nu au fost inca eliberate.

  Autoritatile de reglementare nu sunt foarte sigure cum sa cheltuiasca aceasta bunatate.

  Pentru banca de hidrogen, „ne uitam la diferite moduri in care ar trebui sa fie modelata, toate optiunile sunt inca pe masa”, a declarat Justin Rosing de la departamentul de energie al Comisiei la Congresul Mondial pentru Hidrogen din 12 octombrie. „Ideea initiala este sa uita-te la contracte pentru diferenta” pentru a reduce decalajul dintre costul necesar producatorilor de hidrogen si ceea ce cumparatorii sunt dispusi sa plateasca. „Accentul initial este pe productia interna, dar trebuie sa ne uitam la importuri… asa ca suntem intr-adevar la stadiul initial de explorare”, a adaugat Rosing.

  Pitch de recuperare de 430 de miliarde de euro

  Inainte de mai 2020, nu exista o strategie independenta a UE privind hidrogenul. Hidrogenul a fost mentionat doar ca o completare a lansarii energiei regenerabile si a conexiunilor mai bune la reteaua electrica in planurile Green Deal ale Comisiei.

  Numai cand criza coronavirusului a amenintat sa deraieze acele vise verzi la inceputul lui 2020, Comisia a actionat rapid pentru a acorda prioritate hidrogenului, potrivit Jorgo Chatzimarkakis, CEO al lobby-ului industriei Hydrogen Europe.

  „Criza a izbucnit, a existat o presiune asupra factorilor de decizie politica pentru a realiza imediat, pentru a mobiliza fondurile necesare pentru o redresare ecologica”, a amintit el. „Am reactionat foarte, foarte rapid la ceea ce avea nevoie Comisia… ne-am intors la ei in mai cu un plan concret.”

  Acea foaie de parcurs a industriei prevedea construirea de 40 de gigawati (GW) de capacitate electrolitica in UE pana in 2030, pentru a utiliza electricitatea regenerabila pentru a scoate hidrogenul din apa. Inca 40 GW de capacitate de productie ar urma sa fie construite si in strainatate cu hidrogenul importat atunci de UE.

  Aceste planuri au avut un pret de 430 de miliarde de euro pe parcursul unui deceniu.

  „Acum, in momentul in care am prezentat acest numar Comisiei, ar fi trebuit sa le vezi ochii, felul in care au reactionat”, a spus Chatzimarkakis. „Dar nu a fost, „La naiba, e o nebunie”. Era: „Cum defalci asta, cum faci matematica?””.

  Hydrogen Europe si-a sustinut estimarile printr-o scrisoare semnata de 81 de directori executivi ai firmelor europene, angajandu-se ca sunt dispusi sa investeasca in plan daca Comisia ar crea o „alianta cu hidrogen curat” pentru a facilita proiecte, similar initiativelor anterioare pentru baterii. .

  A mers.

  Pana in iulie 2020, Comisia avea o strategie privind hidrogenul, o alianta industriala si un obiectiv de a produce 10 milioane de tone de hidrogen regenerabil in regiune in urmatorul deceniu.

  Costurile au fost calculate pana la 470 de miliarde EUR pentru hidrogenul regenerabil pana in 2050 – si pana la 18 miliarde EUR pentru hidrogenul obtinut prin eliminarea chimica a gazelor naturale pe atunci ieftine si captarea emisiilor de CO2 care scapa, ca proces intermediar de productie pana la pretul surselor regenerabile. hidrogenul a coborat.

  Era un drum lung de parcurs. Anul trecut, hidrogenul a reprezentat 2,5% din cererea finala de energie a lumii si a fost responsabil pentru 2,5% din emisiile globale de CO2.

  Comisia si-a propus sa mareasca ponderea hidrogenului la 14% din cererea finala de energie a UE pana in 2050 – si sa plateasca pentru ca metodele de productie poluante existente sa fie atenuate cu tehnici de captare a CO2 in curs de dezvoltare inainte de a fi inlocuite cu metoda apei si electrolizei.

  A fost o alegere controversata care a obtinut Comisia de atunci.

  Promisiunea verde in pericol

  La sfarsitul anului 2021, un studiu de mare profil a comparat emisiile de producere a hidrogenului din gaze naturale folosind tehnici de captare a CO2 cu cele de la arderea carbunelui, declansand un protest masiv asupra planului UE, care prezentase metoda drept cu emisii scazute de carbon.

  Comisarul pentru energie, Kadri Simson, a declarat ca autoritatile de reglementare s-au concentrat pe cresterea „atat a productiei, cat si a consumului si acesta a fost motivul cand am prezentat strategia noastra pentru hidrogen… aceasta acoperea atat hidrogenul regenerabil, cat si emisiile scazute de carbon”.

  Aceasta ratiune de creare a pietei a atras furia activistilor pentru schimbarile climatice, inclusiv a suedezei Greta Thunberg. „Daca nimic altceva, cel putin este revigorant de sincer”, a scris Thunberg pe Twitter.

  Cresterea vertiginoasa a preturilor gazelor de la invazia rusa a Ucrainei a eliminat argumentul ca era necesara finantarea hidrogenului pe baza de gaz pana cand site-urile de productie de energie regenerabila la scara larga au fost puse in functiune.

  Raspunsul Comisiei la cea mai recenta criza a aprovizionarii cu energie a fost adoptarea mai multor planuri ale industriei: strategia REPowerEU, lansata la inceputul acestui an, propune intarcarea blocului de petrol si gaze rusesti, nu numai prin producerea propriului hidrogen, ci importand 10 milioane. mai multe tone pana in 2030 de la „furnizori de incredere” din intreaga lume.

  Si exista o noua amenintare la adresa acreditarilor ecologice ale hidrogenului: Comisia ia in considerare un proiect de legislatie care nu ar necesita dovezi stricte ca masinile folosite pentru a scoate hidrogenul din apa sunt alimentate exclusiv de noi instalatii de energie regenerabila pana in 2027.

  Asta ar insemna ca masinile de electroliza conectate la reteaua electrica locala ar putea, in momente cand este innorat sau nu vant, sa functioneze cu energie electrica provenita din gaz natural sau carbune.

  Climate Action Network Europe si alti militanti pentru schimbarile climatice l-au avertizat pe von der Leyen ca renuntarea la cerintele stricte de raportare a energiei risca sa faca din economia de hidrogen in curs de dezvoltare „o piata plina de subventii si ineficienta, care are consecinte neintentionate dezastruoase pentru mediu si clima”.

  Legislatia este deja cu un an in intarziere.  Hydrogen Europe i-a indemnat pe von der Leyen sa actioneze – si sa relaxeze si mai mult regulile, impingand cerintele stricte de raportare a energiei regenerabile pana in 2028 si permitand tuturor proiectelor care fac ca hidrogen sa iasa din apa sa beneficieze de inca 10 ani de reguli ecologice mai laxe. .

  „Reducerea incertitudinii politice acum pentru hidrogenul regenerabil este esentiala daca Europa nu doreste sa-si piarda conducerea globala”, avertizeaza scrisoarea.

  Mirajul leadership-ului global

  Potrivit Agentiei Internationale pentru Energie, UE este inca doar la jumatatea drumului spre atingerea propriilor obiective de productie.

  „Pe baza actualului proiect, productia de hidrogen cu emisii scazute de la electrolizoarele de apa din Europa ar putea ajunge la aproape 5 milioane de tone de hidrogen pana in 2030”, se arata intr-un raport.

  Dar chiar si cu reguli mai flexibile de raportare ecologica pentru a accelera mai multe proiecte, UE are un drum lung de urcat daca obiectivul este sa fie numarul 1 la nivel mondial.

  China este in continuare lider pe piata hidrogenului, urmata de SUA si Orientul Mijlociu. UE este a patra, chiar inaintea Indiei, potrivit datelor de la BloombergNEF, iar costurile de productie pentru sistemele de electrolizor sunt de patru ori mai mari in Europa decat in ​​China.

  Dar, potrivit lui Chatzimarkakis – care este „extrem de bucuros sa vada ca campania noastra europeana de a creste hidrogenul functioneaza”, chiar daca asta inseamna ca firmele din UE sunt acum tentate de credite fiscale mai dulci in SUA – mai este timp pentru Europa. sa grabeasca inainte.

  Adica, daca von der Leyen este dispus sa creasca transa. „Cele 3 miliarde de euro pentru banca de hidrogen… tind sa interpretez cele 3 miliarde de euro ca o contributie anuala”, a spus el zambind.

  Share

  Latest Updates

  Frequently Asked Questions

  Related Articles

  „Fara asteptari, fara dezamagiri”: 67 de citate despre incredere

  Intotdeauna exista acea persoana in care ai avut cea mai mare incredere, doar pentru...

  332 de citate care iti vor da putere sa nu renunti niciodata

  Ei spun „Cand viata iti da lamai, fa limonada”. Eu spun „Cand viata iti...

  10 citate motivationale care sa te ajute sa te simti mai bine

  Susurile si coborasurile sunt normale si este imposibil sa ai o atitudine pozitiva in...

  40 de citate despre manipulare

  Simplu spus, manipularea este o tactica pe care oamenii o folosesc pentru a obtine...