More

  Proprietatile paducelului si contraindicatii

  Denumire stiintifica: Crataegus oxyacantha L. Crataegus deriva din grecescul Kratos = puternic – dur, numele se refera la duritatea lemnului sau. Oxycantha deriva din oxus = ascutit, acantha = spin (coloana vertebrala ascutita). Familia: rozacee.

  Este originara din Europa, Africa de Nord si Asia de Vest, alte subspecii ale acestei plante pot fi gasite in America de Nord si Canada. Paducelul Alb creste de preferinta in padurile de fag sau in apropierea acestora, zone de padure care se afla pana la 1600 de metri altitudine, unele exemplare pot ajunge la varsta de 500 de ani, sunt robuste si rezista bine taierilor. Uneori se folosesc ca garduri vii. 

  Este un arbust spinos, cu scoarta neteda de culoare gri deschis, poate ajunge pana la 9 m inaltime. Frunzele sunt de un verde stralucitor, de 2 pana la 4 cm, pentalobate, putin adanci, obtuse si fin dintate.

  Florile apar in perioada aprilie-iunie, adunate in corimbi parfumati, cu cinci sepale albe sau usor roz si cinci petale. Fructul este o drupa mica, ovala, rosie aprinsa, care contine doua pana la trei seminte in interior (subspecia C.monogyna are doar una).

  Partea folosita:  pentru a profita de proprietatile paducelului se folosesc florile care se culeg primavara, floarea se culege singura sau setul de capitole florale cu foliolele bazei, se folosesc si frunzele. Odata colectate, acestea ar trebui sa fie uscate rapid.

  Fructele pot fi folosite in compoturi, dulceturi sau macerate in lichior.

  Scurta istorie a paducelului

  In secolul I era mentionat deja in lucrarile lui Dioscoride, istoria paducelului alb a fost mereu inconjurata de conotatii magico-religioase, dar dincolo de aceste conotatii, tufisurile sale erau folosite in gard viu pentru delimitarea teritoriilor, lemnul dur si rezistent a fost Foarte apreciate in munca de strung, fusurile erau realizate pentru tors si alte instrumente ale vremii.

  Spinii sai, care initial sunt moi si verzi, devin tari si puternici, atat de mult incat dulgherii rusi i-au folosit pe post de cuie, despre ei se povestesc si multe legende.

  Fructele se consumau atat crude, cat si fierte in compoturi.

  De-a lungul timpului, artistii si poetii l-au laudat pe Spinul Alb, unii desenand sau sculptandu-si lucrarile impreuna cu el, altii laudand in poezia lor un exemplu in acest sens in Franta Renasterii, Pierre de Ronsard (1524 -1585), in oda Le bel aubepin.

  Traieste, bland paducel! traieste fara sfarsit, traieste fara tunete, topor, vanturi sau timp care sa te doboare vreodata.

   Proprietatile paducelului se datoreaza ingredientelor sale active:

  • Flavonoide: compuse in principal din flavone si flavane, hiperozide (quercetol galactozid, saponaretol, orientel, izo-orientol), vitexina ramnozida, acizi cafeic si clorogenic, procianidine.
  • Acizi triterpenici pentaciclici: crataegolic, ursolic, neotegolic si oleanolic si beta-sitosterol.
  • Ulei esential (0,16%): bogat in aldehida anasica, din care isi extrage parfumul discret.
  • Purine: adenina, adenozina, guanina…
  • Amine: etilamina, di- si tri-izobutilamina, beta-feniletilamina, colina si acetilcolina.
  • Prezenta sterolilor, taninurilor catehice, sorbitolului, vitaminei C, amigdalinei si pectinei.
  • Contine 10% apa si 7-8% materie minerala.

  Legat de sistemul cardiovascular. Activitatea sa antispastica determina aparitia vasodilatatiei coronariene care imbunatateste oxigenarea miocardica, motiv pentru care este recomandata in cazurile de angina pectorala si la pacientii care au suferit deja infarct miocardic ca tratament preventiv.

  Excelent cardiotonic si antiaritmic (efect pozitiv inotrop, cronotrop si dromotrop si efect batmotrop negativ), creste forta de contractie cardiaca si, in acelasi timp, scade excitabilitatea inimii.

  Efect hipotensiv moderat, dar prelungit in timp.

  Proprietati legate de sistemul nervos Este un sedativ pentru sistemul nervos simpatic, se administreaza in cazuri de anxietate, tensiune nervoasa, tuse nervoasa, bruxism tensional, insomnie nervoasa si ameteli.

  Este eficient in distoniile autonome.

  Proprietatile paducelului legate de sistemul urinar: Este usor diuretic, in acest fel isi completeaza activitatea cardiaca.

  Sub se forma poate fi gasit paducelul alb?

  In prezent puteti gasi Paducelul Alb in diverse prezentari singur sau in combinatie cu alte plante. In extract uscat, extract fluid, tinctura alcoolica, ulei esential si planta in sine (frunze si flori) pentru ceaiuri din plante.

  Contraindicatii

  Acestea sunt contraindicatiile acestei plante:

  • A nu se administra in timpul sarcinii si alaptarii.
  • A nu se administra copiilor.
  • Persoanele medicate cu glicozide cardiotonice sau digitalice pot spori efectul acestuia.
  • Persoanele tratate cu benzodiazepine.

  Recomandare

  Daca doriti sa beneficiati de proprietatile paducelui, consultati-va medicul sau terapeutul de incredere.

  Share

  Latest Updates

  Frequently Asked Questions

  Related Articles

  „Fara asteptari, fara dezamagiri”: 67 de citate despre incredere

  Intotdeauna exista acea persoana in care ai avut cea mai mare incredere, doar pentru...

  332 de citate care iti vor da putere sa nu renunti niciodata

  Ei spun „Cand viata iti da lamai, fa limonada”. Eu spun „Cand viata iti...

  10 citate motivationale care sa te ajute sa te simti mai bine

  Susurile si coborasurile sunt normale si este imposibil sa ai o atitudine pozitiva in...

  40 de citate despre manipulare

  Simplu spus, manipularea este o tactica pe care oamenii o folosesc pentru a obtine...