More

  Cum vrea UE sa scape de dependenta de China pentru materii prime?

  Europa vrea sa inceapa sa-si exploateze propria curte, in incercarea de a pune capat dependentei de China pentru materii prime esentiale pentru tehnologiile ecologice, cum ar fi bateriile pentru masini electrice. 

  Dar pentru europenii care locuiesc in apropierea terenurilor bogate in minerale, deschiderea de noi mine – cu potentialul lor de a daune mediului local – este exclusa.

  „A fost zona natala a familiei mele din timpuri imemoriale”, a spus Carina Gustafsson, o militanta care locuieste langa o rezervatie majora de minerale rare din sudul Suediei, care este un potential sit minier. „Intr-adevar simt ca este personal – aceasta exploatare ameninta in atat de multe feluri.”

  Retragerea din partea unor campanii precum Gustafsson din jurul blocului cauzeaza o bataie de cap pentru liderii UE.

  Materiile prime critice, cum ar fi litiul, cobaltul si elementele pamanturilor rare se gasesc in tehnologii, de la bateriile pentru vehicule electrice la turbinele eoliene si panourile solare – tehnologie care se afla in centrul eforturilor blocului de a deveni neutru in carbon pana in 2050.

  Deocamdata, UE depinde in mare parte de regimurile autocratice pentru aprovizionarea cu aceste materiale, in special China, care asigura aproape 98% din aprovizionarea cu pamanturi rare a UE.

  „Litiul si pamanturile rare vor fi in curand mai importante decat petrolul si gazul”, a declarat presedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. „Doar cererea noastra pentru pamanturi rare va creste de cinci ori pana in 2030.”

  Pentru a evita riscul de a fi intrerupta, Bruxelles-ul pregateste o noua legislatie asteptata in primavara pentru a diversifica de unde obtine aceste materiale, inclusiv prin demararea de noi proiecte miniere.

  Cu toate acestea, pentru a asigura o conducta constanta de astfel de materiale si pentru a evita potentialul santaj din partea furnizorilor autocrati, blocul trebuie sa reinvie anumite activitati industriale pentru care locuitorii sai constienti de mediu ar prefera sa nu-si faca griji din nou.

  Monopolul chinezesc

  UE s-a trezit de dependenta sa de puterile straine pentru acest praf de aur verde la sfarsitul jocului, dezvoltand primele strategii privind materiile prime la sfarsitul anilor 2000. 

  „Situatia generala in ceea ce priveste China a devenit si mai inrautatita de-a lungul timpului si aproximativ 80% din toate materiile prime critice provin din China”, a declarat Frank Umbach, director de cercetare la Centrul European pentru Securitatea Climei, Energiei si Resurselor de la King’s. Colegiul din Londra.

  Tara a intrat pe piata materiilor prime la mijlocul anilor 1980 si a devenit rapid un furnizor important.

  O parte a strategiei Chinei nu este doar controlul minelor de materii prime in tara, ci si in strainatate, a spus el. Republica Democrata Congo – unde companiile chineze au investit deja miliarde de euro – a furnizat aproximativ 70% din cobalt in 2021 .

  Beijingul are „un record de santajare a acestei dependente”, a spus Umbach, subliniind un embargo de doua luni impus de China asupra exporturilor de pamanturi rare catre Japonia in 2010. Tokyo capturase o barca de pescuit chineza in apele controlate de Japonia, care au fost, de asemenea, revendicate de mult timp. de China.

  Astfel de incidente risca sa devina mai frecvente, a avertizat Umbach.  

  Comisia Europeana este foarte constienta de pericol. Ca parte a planului sau de a evita inlocuirea unei dependente cu alta, executivul UE incearca sa stabileasca proiecte miniere prioritare in cadrul blocului – si sa se asigure ca acestea pot beneficia de proceduri de autorizare simplificate si de investitii private.

  Multe tari – inclusiv unele cu proiecte miniere in derulare – sustin planul. Un ziar franco-german care cere o finantare mai mare pentru productia de materii prime in cadrul blocului a primit luna trecuta sprijinul mai multor tari, inclusiv Danemarca, Irlanda, Polonia, Grecia, Portugalia, Finlanda, Belgia si Romania. 

  Dar, desi executivul UE poate avea aceste tari la bord, se confrunta cu o perioada mai dificila de a convinge rezidentii locali. 

  Mineritul are inca o imagine „murdara”, a recunoscut Thierry Breton, comisarul UE pentru piata interna, intr-o postare pe blog. Ecologistii avertizeaza ca posibilitatea de a deschide noi mine in cadrul blocului risca sa afecteze biodiversitatea si sa polueze apele subterane. Acest lucru ii face pe locuitorii locali sa constientizeze costul de mediu al tranzitiei ecologice – in prezent platita de comunitatile de pe cealalta parte a globului.

  Lupta discutie

  Compromisul este resimtit acut in judetul Jonkoping, Suedia, unde se afla cel mai remarcabil zacamant al UE de metale grele de pamanturi rare, o zona de padure si teren agricol numita Norra Karr.

  Militenii au luptat de mult impotriva incercarilor de a-l mina. Situl propus este situat in apropierea unei zone Natura 2000 – ceea ce inseamna ca este protejat de legislatia UE – si in amonte de Lacul Vattern, cel mai adanc si al doilea lac ca marime din Suedia, care ofera 250.000 de oameni din Suedia cu apa dulce.

   Cel mai recent, compania canadiana Leading Edge Materials a prezentat un plan pentru o groapa deschisa. Propunerea a starnit dezbateri intense in ultimii ani, dar militantii au reusit pana acum sa opreasca planurile.

  „A fost forta de sustinere a vietii si inca este – nu doar pentru oameni, ci si pentru terenurile agricole”, a spus Gustafsson, militantul suedez. „Planul este mental pentru mine. Nebun mental.”

  Situatia este un microcosmos pentru puzzle-ul despre cum sa se casatoreasca vanatoarea de tehnologii de tranzitie verzi cu protejarea surselor de apa valoroase, a biodiversitatii si a mijloacelor de trai agricole durabile, a spus geologul Julie Klinger. „Efectele potentiale de mediu din exploatarea miniera Norra Karr sunt intr-adevar destul de grave”, a adaugat ea.

  Viitorul proiectului minier ramane in limb.

  Proiectul este departe de singurul plan minier controversat din UE. De la minele de litiu din vestul Spaniei si centrul Portugaliei, pana la o mina de cupru din Romania – unde oponentii au cumparat terenuri in zona de dezvoltare a proiectului – militantii ar putea impiedica incercarea UE de a-si iesi din monopolul Chinei.

  Alta cale?

  Umbach, cercetatorul King’s College din Londra, a spus ca acolo unde „proiectele promitatoare” apar in Europa, acestea se confrunta „imediat si cu proteste locale de mediu. Deci, evident, este dificil.”

  Alte aspecte ale planului Comisiei ar putea fi mai promitatoare, potrivit lui Klinger, geologul. Desi UE ar putea avea nevoie sa deschida noi mine, a spus ea, aceasta ar trebui sa fie o „a treia alegere indepartata in spatele reprocesarii deseurilor si in spatele reciclarii”, adaugand ca Suedia reproceseaza si deseurile miniere pentru a extrage elemente de pamanturi rare.

  Pe langa buzunarele puternice de rezistenta locala, minele pot dura mult pana sa inceapa sa produca, a subliniat ea — UE are nevoie de noi provizii de materii prime critice ieri. 

  De asemenea, ONG-urile doresc sa vada UE sa se gandeasca mai mult la cum sa reduca consumul, de exemplu, prin promovarea transportului public in fata productiei de noi vehicule electrice. 

  „UE se concentreaza cu adevarat pe partea ofertei, dar ar trebui sa va ganditi cu adevarat la partea cererii, este mult mai important”, a spus Benjamin Sprecher.

  El se asteapta ca UE sa treaca printr-o perioada lunga de a face multe greseli… Intrebarea este daca ne putem permite acea perioada lunga.

  Share

  Latest Updates

  Frequently Asked Questions

  Related Articles

  „Fara asteptari, fara dezamagiri”: 67 de citate despre incredere

  Intotdeauna exista acea persoana in care ai avut cea mai mare incredere, doar pentru...

  332 de citate care iti vor da putere sa nu renunti niciodata

  Ei spun „Cand viata iti da lamai, fa limonada”. Eu spun „Cand viata iti...

  10 citate motivationale care sa te ajute sa te simti mai bine

  Susurile si coborasurile sunt normale si este imposibil sa ai o atitudine pozitiva in...

  40 de citate despre manipulare

  Simplu spus, manipularea este o tactica pe care oamenii o folosesc pentru a obtine...