More

  Lumea se confrunta cu prima criza energetica cu adevarat globala

   Agentia Internationala pentru Energie (IEA) a declarat ca lumea se confrunta cu prima „criza energetica cu adevarat globala” in urma invaziei Ucrainei de catre Rusia si ca va avea efecte de lunga durata. 

  Acesta a adaugat ca facturile neaccesibile la energie raman o problema uriasa, crescuta pe masura ce exporturile de petrol si gaze au fost restrictionate.

  Dar criza ar trebui vazuta si ca un punct de cotitura, accelerand tranzitia lumii catre energia verde, se spune.

  „Cu preocupari geopolitice si economice neincetate, pietele energetice raman extrem de vulnerabile, iar criza este o reamintire a fragilitatii si nesustenabilitatii actualului sistem energetic global.

  „Cea mai grea povara revine gospodariilor mai sarace, unde o parte mai mare din venit este cheltuita pentru energie”, avertizeaza raportul.

  Agentia din Paris a calculat ca valoarea cheltuielilor guvernamentale pentru a proteja clientii de cresterea preturilor se ridica in prezent la 550 de miliarde de dolari (473 de miliarde de lire sterline) la nivel mondial si urmeaza sa creasca in continuare, in special in Marea Britanie si Germania.

  IEA a spus ca cele mai eficiente politici de protejare a clientilor de impactul cresterii costurilor si al schimbarii infrastructurii energetice au fost introduse de companii precum SUA, Japonia si Coreea.

  De asemenea, a citat schema REPowerEU, care urmareste sa faca tarile Uniunii Europene (UE) independente de energia rusa pana in 2030.

  AIE prezice ca ponderea Rusiei in comertul global cu energie va scadea de la 20% in prezent la 13% pana in 2030.

  Raportul mai spune ca, pentru prima data, previziunile sale – bazate pe preturile actuale si pe politicile guvernamentale – au aratat ca cererea globala pentru fiecare combustibil fosil va atinge un varf sau va atinge un platou.

  AIE nu da putere aici: aceasta este o criza globala, de o amploare si complexitate fara precedent si, in ciuda impactului Covid, este in esenta vina Rusiei.

  Acesta subliniaza ca, in timp ce durerea este raspandita in intreaga lume – avivand cresterea costului vietii si creand presiuni inflationiste – saracii sunt cei care vor suferi cel mai mult pentru ca isi cheltuiesc mai mult veniturile pe energie (si alimente, care sunt, de asemenea, facute mai mult). scump prin costurile ridicate ale energiei). Multi vor pierde cu totul accesul la electricitate.

  Dar, de asemenea, AIE considera ca criza este o oportunitate.

  Ofera o scurta schimbare ideii ca investitiile in energie „curata”, cum ar fi sursele regenerabile, ar putea fi partial responsabile pentru preturile ridicate. De fapt, suna un apel la arme: sunt necesare mai multe investitii in tehnologia curata, nu mai putine – si vor fi necesare politici mai puternice pentru a asigura investitiile necesare.

  Aceasta, sustine ea, va face energia mai sigura si mai accesibila.

  De asemenea, sugereaza ca utilizarea combustibililor fosili, care a urcat alaturi de cresterea economica de la revolutia industriala, ar putea atinge apogeul in curand – inainte de a se stabili intr-un declin constant.

  „Previzam ca utilizarea carbunelui va scadea in urmatorii cativa ani, cererea de gaze naturale atinge un platou pana la sfarsitul deceniului, iar vanzarile in crestere de vehicule electrice (EV) inseamna ca cererea de petrol se stabileste la mijlocul anilor 2030 inainte de a scadea. usor pana la mijlocul secolului”, a concluzionat.

  Desi sanctiunile Regatului Unit si Europei asupra importurilor de petrol rusesti au afectat putin cererea din India si China in acest an, a constatat ca conflictul din Ucraina a accelerat investitiile in surse de energie mai ecologice.

  Marea Britanie, de exemplu, si-a accelerat cheltuielile pentru tehnologiile Direct Air Capture (DAC) – o metoda de indepartare a dioxidului de carbon daunator din atmosfera.

  Tarile care au convenit sa ajunga la zero net, unde nu se adauga la cantitatea de gaze cu efect de sera din atmosfera, pana in 2050 includ Regatul Unit, Japonia, Coreea, Canada si UE.

  Raportul a avertizat, de asemenea, ca, pentru a ajunge la zero emisii nete pana in 2050, investitiile in energie curata ar trebui sa depaseasca 4 trilioane de dolari pana in 2030. La nivelurile actuale, se estimeaza ca va atinge doar jumatate din aceasta cifra.

  Share

  Latest Updates

  Frequently Asked Questions

  Related Articles

  „Fara asteptari, fara dezamagiri”: 67 de citate despre incredere

  Intotdeauna exista acea persoana in care ai avut cea mai mare incredere, doar pentru...

  332 de citate care iti vor da putere sa nu renunti niciodata

  Ei spun „Cand viata iti da lamai, fa limonada”. Eu spun „Cand viata iti...

  10 citate motivationale care sa te ajute sa te simti mai bine

  Susurile si coborasurile sunt normale si este imposibil sa ai o atitudine pozitiva in...

  40 de citate despre manipulare

  Simplu spus, manipularea este o tactica pe care oamenii o folosesc pentru a obtine...