More

  Tintele lumii atat de indepartate necesare pentru a opri incalzirea globala vor distruge economiile

  O agentie ONU a avertizat ca lumea se indreapta catre o „catastrofa climatica” dezastruoasa, natiunile fiind departe de a-si atinge obiectivele de reducere a incalzirii globale.

  Exista o mare prapastie intre nivelul de actiune pe care tarile il intreprind pentru a aborda schimbarile climatice si ceea ce este necesar, arata un raport al Programului ONU pentru Mediu (UNEP).

  Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a spus ca, fara actiuni urgente, clima este programata sa creasca cu 2,8 ° C fata de nivelurile preindustriale pana la sfarsitul secolului, ceea ce ar duce la „niveluri de incalzire globala care distrug economia”.

  A sosit timpul pentru schimbari fundamentale in modul in care traiesc oamenii, deoarece „doar o transformare radicala a economiilor si societatilor noastre ne poate salva de accelerarea dezastrului climatic”, a declarat directorul executiv al UNEP, Inger Andersen.

  Raportul UNEP a spus ca va necesita schimbari rapide ale aprovizionarii cu energie electrica, industrie, transport si cladiri, precum si conservarea peisajelor naturale, modificari ale dietei si agriculturii si eliminarea carbonului din lanturile de aprovizionare cu alimente.

  Intre 4 si 6 miliarde de dolari pe an vor fi necesare investitii pentru finantarea transformarii si intregul sistem financiar trebuie reformat pentru a se adapta la aceasta, potrivit raportului.

  In conformitate cu Acordul de la Paris privind Clima stabilit in 2015, tarile s-au angajat sa reduca emisiile de gaze cu efect de sera, astfel incat incalzirea globala sa poata fi mentinuta la sub 1,5C-2C.

  Acordul a stabilit planuri clare cu privire la modul in care tarile ar putea atinge obiectivul, dar multe nu le-au pus inca in actiune, se arata in raport.

  Inundatiile, furtunile, valurile de caldura si incendiile de vegetatie au facut deja ravagii in lume, pe masura ce impactul schimbarilor climatice se impune – cu temperaturi in prezent crescand cu 1,26 C fata de nivelurile preindustriale.

  Citeste mai mult: 2021: Un an cu unele dintre cele mai extreme vreme vazute vreodata Orasele Marii Britanii au nevoie de o revizuire radicala a designului – sau vor deveni de netraiabil Schimbarile climatice fac uraganele mai dese si mai severe, cred oamenii de stiinta. Urmariti incalzirea globala cu contoarele noastre live.

  Viitorul este probabil sa vada si mai multe devastari pe masura ce vremea devine mai extrema, ceea ce duce la distrugerea culturilor si a habitatului si, in cele din urma, la disparitia speciilor, daca incalzirea globala nu se limiteaza la 2C.

  Emisiile anuale trebuie reduse cu 45% in urmatorii opt ani daca se doreste atingerea obiectivului de 1,5C, se arata in raportul UNEP.

  Summitul ONU COP26 privind clima de la Glasgow a fost o alta sansa pentru liderii mondiali de a se intalni si de a discuta cum sa atinga obiectivul de 1,5C.

  Cu toate acestea, planurile climatice prezentate de la conferinta se preconizeaza ca vor reduce emisiile de gaze cu efect de sera cu echivalentul a 0,5 miliarde de tone de CO2 pe an pana in 2030, ceea ce reprezinta mai putin de 1% din cele 58 de miliarde de tone care se preconizeaza a fi emise anual pana in acel moment, a spus raportul.

  Pana acum, planurile de reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera prezentate de tarile de pe tot globul vor insemna ca lumea nu isi atinge obiectivul.

  Documentul UNEP spune ca angajamentele care au ca rezultat o reducere suplimentara de 20-23 de miliarde de tone anual pana in 2030 vor fi necesare pentru a indeplini obiectivul de 1,5C.

  Chiar si pentru a ramane in intervalul 2C, vor fi necesare angajamente care au ca rezultat eliberarea in atmosfera cu 12-15 miliarde de tone mai putine pe an pana in 2030, a adaugat raportul, inainte de viitoarea COP27 de la Sharm El Sheikh, Egipt.

  Doamna Andersen a spus: „Acest raport ne spune in termeni stiintifici reci ce ne-a spus natura, pe tot parcursul anului, prin inundatii mortale, furtuni si incendii puternice: trebuie sa incetam sa ne umplem atmosfera cu gaze cu efect de sera si sa nu mai facem asta rapid.

  „Am avut sansa noastra de a face schimbari progresive, dar acel timp a trecut. Numai o transformare radicala a economiilor si societatilor noastre ne poate salva de la accelerarea dezastrului climatic”.

  „Este un ordin inalt, iar unii ar spune imposibil, de a reforma economia globala si de a reduce aproape la jumatate emisiile de gaze cu efect de sera pana in 2030, dar trebuie sa incercam”, a adaugat ea.

  Share

  Latest Updates

  Frequently Asked Questions

  Related Articles

  „Fara asteptari, fara dezamagiri”: 67 de citate despre incredere

  Intotdeauna exista acea persoana in care ai avut cea mai mare incredere, doar pentru...

  332 de citate care iti vor da putere sa nu renunti niciodata

  Ei spun „Cand viata iti da lamai, fa limonada”. Eu spun „Cand viata iti...

  10 citate motivationale care sa te ajute sa te simti mai bine

  Susurile si coborasurile sunt normale si este imposibil sa ai o atitudine pozitiva in...

  40 de citate despre manipulare

  Simplu spus, manipularea este o tactica pe care oamenii o folosesc pentru a obtine...