More

  Nu e bine ca un barbat sa fie singur: cum ii poate fi afectata sanatatea?

   Nu este bine ca omul sa fie singur este unul dintre cele mai cunoscute pasaje din Biblie. Si desi religia si stiinta circula pe cai complet diferite, expresia, luata in afara contextului, ar putea avea o anumita baza stiintifica. Un studiu recent a aratat ca, spre deosebire de femei, barbatii care traiesc singuri de cativa ani sau au avut mai multe despartiri se confrunta cu riscuri mai mari pentru sanatate.

  Lucrarea, realizata de cercetatori, a constatat ca separarile, care sunt adesea urmate de o perioada potential prelungita de a trai singur, sunt asociate cu un risc de sanatate fizica si psihica precara, imunitate redusa si chiar moarte.

  Ceea ce au observat cercetatorii, este ca a trai singur timp de cativa ani si/sau a suferi defectiuni in relatii importante este puternic asociat cu niveluri crescute de markeri inflamatori in sange.

  Desi inflamatia a fost clasificata ca fiind de grad scazut, a fost persistenta si cel mai probabil indica un risc crescut de probleme de sanatate legate de varsta si deces, sugereaza cercetatorii.

  Cel mai vulnerabil

  Amandoi traiesc singuri mai mult de sase ani si au doua sau mai multe despartiri cresc riscul de inflamatie mare la barbati, dar nu si la femei.

  Si precizeaza ca inflamatia se refera la iritatia cronica a tesuturilor si nu la afectiuni cauzate de virusi sau bacterii.

  Barbatii sunt deosebit de vulnerabili. Trebuie sa luam in considerare introducerea de initiative speciale care vizeaza barbatii care sunt despartiti sau care traiesc singuri pentru o perioada de ani.

  Descoperirile provin din cercetari care au implicat monitorizarea a peste 4.800 de barbati si femei daneze prin date din fisele medicale, chestionare si teste de sange pentru inflamatie pe o perioada de peste 20 de ani. Nivelurile lor de inflamatie au fost masurate intre 2009 si 2011, cand participantii aveau intre 50 si 60 de ani.

  Inflamatie cronica

  Iritarea cronica a tesuturilor corpului este asociata cu o serie de boli, inclusiv ateroscleroza, dementa si cresterea mortalitatii. Stim, de asemenea, ca o crestere minora, dar pe termen lung, a proteinei C reactive (CRP) este asociata cu un risc crescut. de boli cardiovasculare, iar aceasta crestere este observata si la acest grup de barbati.

  Legatura dintre a trai singur sau a avut mai multe despartiri semnificative si o usoara crestere a inflamatiei a fost valabila chiar si atunci cand se tine cont de alti factori care ar putea juca, de asemenea, un rol, cum ar fi varsta, nivelul de educatie, trasaturile de personalitate, bolile anterioare si medicamentele care pot, de asemenea, joaca un rol.afecteaza inflamatia (statine, steroizi, antiinflamatoare, imunosupresoare) si evenimente majore de viata (pierderea unui parinte, griji financiare, conflicte familiale).

  Atitudini si rezultate diferite

  Anii traiti singuri au fost clasificati astfel: mai putin de 1 an, definit ca grup de referinta deoarece este foarte frecvent si considerat normal; 2-6 ani; si 7 sau mai multi ani.

  Aproximativ jumatate dintre participanti au experimentat o ruptura de relatie si un procent similar traisera singuri mai mult de 1 an (54% femei, 49% barbati).

  In randul barbatilor, cele mai inalte niveluri de markeri inflamatori au fost gasite la cei care au experimentat cele mai multe rupturi de relatie. Au avut niveluri cu 17% mai mari de markeri inflamatori decat cei din grupul de control. De asemenea, nivelurile markerilor inflamatori au fost cu pana la 12% mai mari in grupul care a trait mai multi ani singur (7 sau mai mult).

  Dar aceste constatari au fost observate doar in randul barbatilor, nu au fost gasite astfel de asocieri la femei .

  Cercetatorii explica ca barbatii au tendinta de a-si exterioriza comportamentul dupa despartirea de un partener, bea , de exemplu, in timp ce femeile tind sa-l internalizeze, ceea ce se poate traduce in simptome depresive, care pot influenta in mod diferit nivelurile inflamatorii.

  Printre alte limitari ale studiului, care, fiind observational, nu poate stabili cauza-efect , autorii acestuia mentioneaza ca a inclus un numar relativ mic de femei, ceea ce ar putea explica diferenta. In acest sens, ei subliniaza, de asemenea, ca barbatii genereaza raspunsuri inflamatorii mai puternice decat femeile.

  Un numar mic de pauze sau ani traiti singuri nu reprezinta in sine un risc de sanatate precara , dar combinatia de multi ani traiti singuri si pauzele multiple afecteaza in mod semnificativ nivelul CRP si IL-6, arata studiul nostru.

  Nivelurile de inflamatie din studiul nostru sunt scazute, dar sunt, de asemenea, semnificative, relevante din punct de vedere clinic si, cel mai probabil, un factor de risc pentru cresterea mortalitatii.

  Caut strategii

  Deoarece numarul gospodariilor cu o singura persoana a crescut in ultimii 50 pana la 60 de ani in majoritatea tarilor cu venituri mari, acest grup de persoane care trec prin despartiri sau care traiesc singure din diferite motive fac parte din grupurile expuse riscului.

  Cu toate acestea, ei clarifica faptul ca rezultatele studiului nu ar trebui interpretate in sensul ca trebuie sa ramaneti atasati de un partener cu orice pret, deoarece cercetarile anterioare au aratat in mod concludent ca relatiile toxice provoaca si prejudicii sanatatii .

  De fapt, o mare parte a populatiei din tarile cu venituri mari traieste singura si multi oameni se descurca bine pentru ca fac alte contacte sociale . Cu toate acestea, singuratatea este o consecinta potentiala a trairii singure.

  Drept urmare, cercetatorii considera ca este esential sa se concentreze pe stabilirea de contacte sociale, mai ales in societatile in care multi oameni traiesc singuri. Pentru adultii in varsta, cohousing poate fi o optiune.

  Dar la acel moment se vad si diferente: majoritatea persoanelor care stau in resedinte sau traiesc in scheme de co-locuinta sunt femei.

  Barbatii si femeile in varsta prezinta modele generalizate, dar foarte diferite atunci cand vine vorba de cautarea contactului social. Femeile sunt mult mai predispuse sa caute compania altor oameni. Acesta poate fi motivul pentru care femeile care traiesc singure au mult contact. in timp ce barbatii care traiesc singure au multe contacte. traiesc singur sunt mai putin probabil sa caute companie.

  Share

  Latest Updates

  Frequently Asked Questions

  Related Articles

  „Fara asteptari, fara dezamagiri”: 67 de citate despre incredere

  Intotdeauna exista acea persoana in care ai avut cea mai mare incredere, doar pentru...

  332 de citate care iti vor da putere sa nu renunti niciodata

  Ei spun „Cand viata iti da lamai, fa limonada”. Eu spun „Cand viata iti...

  10 citate motivationale care sa te ajute sa te simti mai bine

  Susurile si coborasurile sunt normale si este imposibil sa ai o atitudine pozitiva in...

  40 de citate despre manipulare

  Simplu spus, manipularea este o tactica pe care oamenii o folosesc pentru a obtine...