More

  Inteligenta emotionala pentru a depasi o criza

  Cum iti controlezi emotiile in momente de criza sau in situatii dificile si neasteptate? Aici este necesara inteligenta emotionala.

  Inteligenta emotionala include abilitatile si abilitatile psihologice care implica simtirea, intelegerea, controlul si modificarea emotiilor proprii si ale celorlalti. Cine are inteligenta emotionala este o persoana cu capacitatea de a-si gestiona emotiile si de a obtine rezultate favorabile in relatiile lor. Nu este atat de mult despre ceea ce simtim, cat despre modul in care reactionam la el.

  Nu suntem cu totii egali

   Cu totii suntem diferiti si toti reactionam diferit. Cu toate acestea, toti avem aceleasi emotii de baza (manie, tristete, frica, fericire, dispret, surpriza etc.), unele mai mult la suprafata si altele pe care le controlam mai bine. Se spune adesea ca fiinta umana este 90% emotionala si 10% rationala, ceea ce inseamna ca deciziile, actiunile, expresiile verbale si non-verbale noastre se bazeaza in mare parte pe emotiile noastre.

  Iosif, un personaj din Biblie cunoscut sub numele de „visatorul”, a visat de tanar ca tatal si fratii lui s-au inchinat in fata lui, dar apoi l-au vandut ca sclav pentru a nu-l ucide. Lucrul incredibil la aceasta poveste este ca de-a lungul anilor a trecut de la a fi sclav la a fi a doua persoana ca importanta din Egipt, adica unul dintre cei mai puternici conducatori din lume la acea vreme. Va puteti imagina cati ar reactiona daca ar ajunge sa aiba aceasta putere? Cu siguranta planuiau cum sa se razbune pe toti cei care intr-o zi i-au facut sa sufere.

  Dar nu asta a facut Iosif cand fratii sai au reaparut in istorie sosind in Egipt pentru a gasi mancare in singurul loc posibil. In timp ce Iosif se afla la carma tarii sale intr-o perioada de criza, i-a vazut in fata lui pe cei care in tinerete se gandisera mai intai sa-l omoare si apoi incercau sa-i strice viitorul pentru totdeauna scapand de el. Este suficient sa incercam sa ne punem in locul lui pentru a ne imagina cate lucruri ar fi putut face Iosif cu fratii sai cand i-a vazut inclinandu-se in fata lui cersind mancare.

  Emotiile

  Biblia ne arata ca, desi Iosif a avut emotii ca oricare dintre noi, departe de a actiona guvernat de ele, el le-a controlat. Versetul pe care il citim este un exemplu in acest sens.

  Cu totii avem emotii si asta este normal, dar important in orice situatie este sa faci ceea ce a facut Jose: „si sa-ti controlezi emotiile…” Cat de greu este sa gestionezi emotiile cand suntem suparati pe cineva. Uneori reusim sa ne controlam reactiile, dar gesturile de pe fata ne dezvaluie ceea ce simtim.

  Ce spui cand esti suparat, frica sau trist? Cum iti controlezi emotiile in momente de criza sau in situatii dificile si neasteptate? Inteligenta emotionala include abilitatile si abilitatile psihologice care implica simtirea, intelegerea, controlul si modificarea emotiilor proprii si ale celorlalti.

  Cine are inteligenta emotionala este o persoana cu capacitatea de a-si gestiona emotiile si de a obtine rezultate favorabile in relatiile lor. Nu este atat de mult despre ceea ce simtim, cat despre modul in care reactionam la el.

  Cum sa actionezi intr-o criza?

  Intr-o criza sau intr-un moment complicat este mult mai usor sa ne descoperim emotiile si atunci putem folosi inteligenta emotionala pentru a le controla:

  Descoperiti-va emotiile

  Ce fel de emotii traiesti si in ce momente apar sau ies la iveala.

  Intelegeti-va emotiile

  Este normal si de inteles sa ne simtim suparati pentru o situatie, sa ne simtim fericiti sau sa ne temem, dar faptul ca acest lucru se intampla nu trebuie sa faca acele emotii sa ne domine.

  Gestioneaza-ti emotiile

  Cand simtim frica sau vreo alta emotie similara, trebuie sa ne concentram pe gasirea unei solutii, altfel vom cadea intr-o stare generala negativa pentru viata noastra.

  Foloseste emotiile intr-un mod favorabil

  O emotie aparent negativa precum frica va poate servi drept alerta si va poate ajuta sa luati masuri preventive, fiind proactiv in fata unor posibile circumstante. De exemplu, teama de a-ti pierde locul de munca te poate face sa fii mai eficient, sa te pregatesti mai bine si sa cresti la locul de munca.

  Cazul lui Pavel si Sila relatat in Faptele Apostolilor capitolul 16 ne arata cum au aplicat inteligenta emotionala in mijlocul unei crize. Intr-o situatie care era mai propice pentru plans, plangere si autocompatimire, din cauza umilintei, a ranilor fizice si a privarii de libertate pe care le experimentau, ei au inceput in mod surprinzator sa cante si sa-L laude pe Dumnezeu.

  Este interesant de stiut ca nici in cele mai complicate crize ale tale emotiile nu trebuie sa te domine. Mai mult, ai putere asupra lor, deoarece Biblia ne aminteste ca Dumnezeu nu ne-a dat un Duh de frica si lasitate, ci de putere, iubire si stapanire de sine.

  Inteligenta emotionala ne ajuta sa depasim criza. Si daca, ca Pavel si Sila, nu ti-au luat gura sau memoria, incepe sa te rogi si sa canti cantari lui Dumnezeu.

   Reprimarea emotiilor

  Nu castigam si nu rezolvam nimic negandu-ne emotiile. Evitarea sau ascunderea lor va provoca probabil mai multe daune.

  Da frau liber emotiilor

  Cand emotiile ne domina si ne pierdem controlul lasandu-le sa preia carma situatiei, nu va iesi nimic bun din asta.

  Recunoaste  emotiile si controlati-le

  Biblia ne spune sa nu fim ingrijorati de nimic, ci mai degraba sa aducem toata nelinistea inaintea lui Dumnezeu. In cartea Matei, Isus spune ca Dumnezeu stie tot ce avem nevoie, asa ca trebuie sa ne aducem temerile, anxietatile, emotiile inaintea Lui si sa-I spunem exact ce simtim, rugandu-I sa ne ajute cu intelepciunea Sa sa ne formam caracterul pentru a prelua controlul. .de emotiile noastre.

  Sfaturi practice

  Cere-i pacea in orice moment. „Si pacea lui Dumnezeu, care intrece orice intelegere, va va pazi inimile si mintile in Hristos Isus. 

  Cautati intotdeauna ca conversatiile dvs. sa fie respectuoase. „Fie ca conversatia ta sa fie intotdeauna placuta si de bun gust. Atunci veti sti cum sa raspundeti fiecaruia.”  

  Evita sa fii impulsiv. Amintiti-va de celebra zicala numarati pana la 10!, pentru a va calma emotiile si apoi a raspunde. Fie in persoana, fie in scris. „Cei care au pricepere nu-si pierd cumpatul; cei care se manie usor arata o mare nebunie. 30 Pacea in inima da sanatate trupului; gelozia este ca cancerul in oase”.

  Share

  Latest Updates

  Frequently Asked Questions

  Related Articles

  „Fara asteptari, fara dezamagiri”: 67 de citate despre incredere

  Intotdeauna exista acea persoana in care ai avut cea mai mare incredere, doar pentru...

  332 de citate care iti vor da putere sa nu renunti niciodata

  Ei spun „Cand viata iti da lamai, fa limonada”. Eu spun „Cand viata iti...

  10 citate motivationale care sa te ajute sa te simti mai bine

  Susurile si coborasurile sunt normale si este imposibil sa ai o atitudine pozitiva in...

  40 de citate despre manipulare

  Simplu spus, manipularea este o tactica pe care oamenii o folosesc pentru a obtine...