More

  Ce este nomofobia?

  In prezent, tehnologiile permit celor mai multi oameni care detin un telefon mobil sa fie conectati continuu in universul digital nu numai cu cei mai apropiati prieteni si familie, ci si cu toti cei care se afla de cealalta parte a lumii. Apelurile telefonice sunt depasite, deoarece in zilele noastre dispozitivele mobile sunt capabile sa faca mult mai mult datorita caracterului lor de „smartphone”. Cuvantul smartphone inseamna literalmente smartphone si este un nume care se refera la un concept de inalta tehnologie asociat cu telecomunicatiile.

  Telefoanele inteligente de astazi nu sunt doar capabile sa efectueze si sa primeasca apeluri si/sau SMS-uri; sunt utile si prin faptul ca ofera o mai mare conectivitate cu lumea exterioara si ofera multe functionalitati pe care utilizatorul le foloseste si le gaseste practice. Smartphone-ul este considerat o revolutie in telefonia mobila deoarece nu functioneaza doar ca telefon mobil, ci serveste si ca notepad, camera, calendar, ceas cu alarma, jurnal, inregistrare video sau voce, album foto si asa mai departe. Daca la acestea din urma adaugam ca mai multe functionalitati pot fi adaugate la mobil prin binecunoscutele Apps, Smartphone-ul devine practic esential in fiecare zi.

  Lumea de astazi se invarte in jurul comunicatiilor online si un procent mare din populatia lumii poate accesa cu usurinta un smartphone care indeplineste toate functiile mentionate mai sus. Desi accesul rapid la informatii si o mai mare usurinta de contact a insemnat un mare progres in societate, este si adevarat ca existenta acestei ultra-conectivitati a cauzat probleme precum nomofobia.

  Persoanele cu nomofobie manifesta iritabilitate si anxietate atunci cand nu pot avea un mobil.

  Ce este nomofobia?

  Nomofobia este numele dat acelei frici irationale si incontrolabile pe care o simte o persoana cand nu are telefonul mobil la indemana. Cuvantul nomofobie provine de la prescurtarea de origine engleza „no mobile phone phobia” si acest termen a fost inventat in Regatul Unit cand s-a verificat ca un numar mare de populatie britanica a simtit anxietate, stres si proasta dispozitie atunci cand isi petrecea timpul fara a-si folosi. telefon mobil, fie pentru ca a plecat de acasa fara el, fie pentru ca a ramas fara baterie.

  Dependentele tehnologice sunt o realitate si, desi este adevarat ca nu sunt comparabile cu dependenta de droguri pentru ca nu inseamna o uzura organica grava, pot genera probleme psihologice si sociale. In prezent, termenul de dependenta nu cuprinde doar dependenta de substante toxice precum drogurile, ci poate fi asociat si cu comportamente si comportamente care, la inceput, nu par periculoase. Folosirea telefonului mobil ar fi un comportament complet normal in zilele noastre, dar utilizarea lui nesanatoasa s-ar putea transforma intr-o dependenta comportamentala.

  In acest fel, nomofobia se traduce prin pierderea controlului asupra unei activitati, care in acest caz ar fi utilizarea telefonului mobil, si prin dezvoltarea unei relatii de dependenta fata de acesta in care interesul pentru alte activitati diferite dispare, nu este constient. de cat de negativ este acest comportament si inainte de care este experimentat sindromul de sevraj daca nu este efectuat.

  Care sunt simptomele nomofobiei?

  Simptomele nomofobiei sunt usor de identificat, deoarece obiectul principal este un telefon mobil si va fi suficient doar sa faci testul de a petrece cateva ore fara el pentru a sti daca cineva este dependent de smartphone-ul sau sau nu. In orice caz, exista simptome destul de grave si care pot ajunge sa duca la probleme mai grave:

  1. Simtirea anxietatii sau nevoia de neoprit de a folosi mobilul si de a verifica daca am primit mesaje noi. Aceste sentimente pot iesi la iveala daca persoana in cauza isi da seama ca si-a uitat mobilul acasa, daca crede ca l-a pierdut sau daca a ramas fara baterie.

  2. Neglijarea activitatilor si/sau hobby-urilor obisnuite. Unul dintre cele mai vizibile simptome pe care le poate experimenta o persoana cu dependenta de mobil este neglijarea sau abandonarea oricarei alte activitati pentru a-si verifica smartphone-ul. Aceasta sectiune nu include doar activitati recreative, ci si activitati cu familia sau prietenii, de natura academica si, de asemenea, cele care au legatura cu responsabilitati in mediul de lucru. Privarea de somn va fi, de asemenea, un alt semn fara echivoc, mai ales daca odihna zilnica nu dureaza mai mult de cinci ore.

  3. Iritabilitate si schimbari de dispozitie. Daca, confruntat cu imposibilitatea folosirii Smartphone-ului, persoana in cauza prezinta semne de iritabilitate si acestea nu dispar cu trecerea minutelor, ci se agraveaza, este probabil sa sufere de nomofobie. Schimbarile de dispozitie sunt destul de frecvente in aceste situatii si, mai ales, avand in vedere insistenta prietenilor sau rudelor de a arata problema, dependentul isi va nega intotdeauna dependenta ca mecanism de aparare.

  Exista tratament?

  Adevarul este ca, in cadrul dependentelor si oricare ar fi acestea, nu exista tratamente medicale. Chiar si asa, daca exista terapia psihologica ca punct principal pentru a incerca sa depasim o relatie de dependenta. Din acest punct de vedere, este important sa studiem cazul individual al fiecarei persoane deoarece fobiile se dezvolta in grade diferite in functie de el. Ajutorul trebuie sa fie personalizat si trebuie efectuat in functie de nivelul de afectare si in functie de viata de zi cu zi, precum si de relatiile lor sociale si familiale, a persoanei care prezinta dependenta de mobilul sau.

  In cazul nomofobiei, succesul va insemna atunci cand persoana in cauza poate fi deconectata de la mobil fara ca acest lucru sa creeze vreo problema. Procesul trebuie sa fie progresiv si va fi foarte important sa se realizeze o munca multidisciplinara care sa ajute la controlul emotiilor si impulsurilor, sa imbunatateasca stima de sine si sa dezvolte strategii si instrumente de prevenire a recaderilor. Mediul, pe de alta parte, va juca, de asemenea, un rol foarte important in intregul proces, deoarece il va ajuta pe dependent in fiecare pas pe care il face spre scopul sau.

  Share

  Latest Updates

  Frequently Asked Questions

  Related Articles

  „Fara asteptari, fara dezamagiri”: 67 de citate despre incredere

  Intotdeauna exista acea persoana in care ai avut cea mai mare incredere, doar pentru...

  332 de citate care iti vor da putere sa nu renunti niciodata

  Ei spun „Cand viata iti da lamai, fa limonada”. Eu spun „Cand viata iti...

  10 citate motivationale care sa te ajute sa te simti mai bine

  Susurile si coborasurile sunt normale si este imposibil sa ai o atitudine pozitiva in...

  40 de citate despre manipulare

  Simplu spus, manipularea este o tactica pe care oamenii o folosesc pentru a obtine...