More

  Lacune cerebrale: cand sa va faceti griji?

  Face parte din procesul normal de imbatranire, in cele mai multe cazuri nu reprezinta o problema. Dar pot fi si semne de dementa.

  Momentul acela in care creierul se goleste: numele acelui film pe care l-am vazut recent, cheile de la masina care nu apar, ziua de nastere pe care am ratat-o. Si aveam un decalaj pana cand firele se reconecteaza . Obiectiile care sunt adesea nesemnificative si altele sunt semne de avertizare. Diferentierea marimii sale este cheia.

  La adultii in varsta, problemele de memorie sunt ingrijoratoare atunci cand afecteaza informatiile care sunt deosebit de importante sau cunoscute, atunci cand pierderile de memorie devin frecvente sau cand uitarea interfereaza cu activitatile zilnice. Daca situatia dumneavoastra se incadreaza in oricare dintre aceste categorii, ar merita sa consultati un medic.

   Odata cu varsta, creierul sufera modificari care pot face dificila invatarea lucrurilor noi sau chiar amintirea cuvintelor familiare. A uita momentan numele cuiva sau temporar a nu-si aduce aminte unde erau ochelarii sau cheile, in cele mai multe cazuri, goluri tipice imbatranirii, care nu indica nicio problema.

  Tipul de uitare care ar trebui sa preocupe este cel legat de informatii pe care persoana si-a amintit intotdeauna inainte : un eveniment social (o intalnire saptamanala cu prietenii, ora de gimnastica), ceva planificat in agenda (o programare medicala, de exemplu) . Daca asta se intampla din cand in cand, probabil ca nu este o problema; dar daca persoana incepe in mod regulat sa aiba probleme cu aceste tipuri de conexiuni, atunci este timpul sa mearga la medic , ne sfatuieste un medic.

  De asemenea, trebuie consultat un medic atunci cand intreruperile de curent afecteaza viata de zi cu zi sau cand cineva incepe sa aiba probleme in indeplinirea sarcinilor mentale. Cateva exemple: sa te simti coplesit sau confuz atunci cand trebuie luate decizii, sa devii iritat sau suparat atunci cand este nevoie sa te concentrezi pentru a indeplini o sarcina, sa te pierzi in drum spre un loc familiar, sa ai dificultati in a urma indicatiile sau sa ai dificultati la conducere.

   Daca mergi la medic, evaluarea va include probabil o revizuire a istoricului medical si un examen fizic; In plus, testele pentru masurarea functiei cognitive, cum ar fi atentia, memoria si abilitatile lingvistice sau spatiale, pot fi, de asemenea, efectuate ca parte a evaluarii. In unele cazuri, o evaluare neurologica si scanari ale creierului pot fi de asemenea utile. Clinicianul ar putea dori sa solicite perspectivele familiei despre abilitatile cognitive, abilitatile functionale si comportamentele zilnice si despre modul in care acestea s-au schimbat in timp.

  Evaluarea urmareste sa exploreze simptomele dementei, care nu este o boala, ci mai degraba un sindrom clinic care descrie un grup de simptome, cum ar fi pierderea memoriei, dificultati de rationament, incapacitatea de a invata sau de a retine informatii noi, modificari de personalitate si comportamente neadecvate care afecteaza. capacitatile intelectuale si sociale ale unei persoane pana la punctul de a-i ingreuna desfasurarea activitatilor zilnice.

   Boala Alzheimer este cea mai frecventa cauza de dementa (conform OMS, responsabila pentru intre 60 si 70% din cazuri), dar nu singura. Evaluarea precoce a unui simptom, cum ar fi uitarea constanta (care poate indica dementa) este importanta pentru a diagnostica mai devreme afectiunea si pentru a identifica tactici pentru controlul acesteia.

  Exista, de asemenea, posibilitatea ca intreruperile de curent sa fie doar o parte normala a imbatranirii. Cu toate acestea, daca aceasta problema pare sa fie problematica, mergeti la medic, deoarece o evaluare amanuntita va indica cu adevarat daca este nevoie de ingrijorare. 

  Share

  Latest Updates

  Frequently Asked Questions

  Related Articles

  „Fara asteptari, fara dezamagiri”: 67 de citate despre incredere

  Intotdeauna exista acea persoana in care ai avut cea mai mare incredere, doar pentru...

  332 de citate care iti vor da putere sa nu renunti niciodata

  Ei spun „Cand viata iti da lamai, fa limonada”. Eu spun „Cand viata iti...

  10 citate motivationale care sa te ajute sa te simti mai bine

  Susurile si coborasurile sunt normale si este imposibil sa ai o atitudine pozitiva in...

  40 de citate despre manipulare

  Simplu spus, manipularea este o tactica pe care oamenii o folosesc pentru a obtine...