More

  Presedintia ceha sustine interdictia de calatorie fara viza din Balcanii de Vest din cauza migratiei ilegale

  Numarul tot mai mare de cubanezi, indieni si turci care vin prin Albania si Serbia pentru a solicita azil in UE a determinat sa se discute despre suspendarea calatoriilor fara viza in Balcanii de Vest.

  Faptul ca Serbia si Albania nu si-au aliniat niciodata pe deplin listele de scutire de viza de peste mari cu UE, in ciuda faptului ca se bucura de calatorii fara viza in bloc, „contribuie la cresterea numarului de migranti ilegali care intra in UE pe aceasta cale”, a declarat presedintia ceha a UE. a avertizat intr-o nota interna datata marti (11 octombrie) si vazuta de EUobserver.

  „Cetatenii din Turcia, Tunisia, India, Cuba si Burundi, in special, intra legal (fara viza) pe calea aerului in Serbia (si din unele dintre aceste tari si in Albania) si un numar foarte mare se deplaseaza neregulat mai departe catre statele membre UE. ”, se spune in nota.

  „Acestea sunt nationalitati neobisnuite pe traseu si exista riscul unei tendinte de crestere”, a adaugat acesta.

  Cele mai mari numere de departe provin inca din Afganistan si Siria, peste 60.000 de persoane au fost detectate incercand sa intre clandestin in UE in perioada ianuarie-august anul acesta, fata de 51.000 pentru intregul an trecut.

  Dar numarul persoanelor care vin prin Balcanii de Vest din Burundi (259 pana in acest an, fata de zero anul trecut) a crescut, de asemenea, abrupt. Numarul cubanezilor (339 vs. 36), indienilor (4.469 vs. 557), tunisienilor (5.777 vs. 842) si turcilor (6.186 vs. 1.652) a crescut de asemenea.

  “Cetatenii indieni sosesc ilegal in UE aproape exclusiv pe ruta Balcanilor de Vest. Acelasi lucru este valabil si pentru cetatenii cubanezi”, se arata in nota ceha.

  „In ceea ce ii priveste pe tunisieni si turci, sosirile sunt in crestere semnificativa pe ruta Balcanilor de Vest, in timp ce sunt stabile sau in scadere pe alte rute”, se arata in comunicat.

  Tendinta a pus o noua presiune asupra statelor vecine ale UE, Austria, Croatia si Slovenia. Ungaria a construit un zid anti-migranti la granita sa si nu a fost mentionata.

  Dar Croatia si Slovenia, de exemplu, care nu au vazut o singura cerere de azil din Burundi, Cuba sau India anul trecut, au avut peste 1.700 in total pana acum anul acesta.

  Lucrarea ceha a subliniat o serie de idei pentru reducerea numarului.

  Acestea au inclus presiuni diplomatice pentru ca Albania si Serbia sa alinieze scutirile de viza si sa reia mai multi migranti ilegali. Acestea au inclus, de asemenea, trimiterea de graniceri UE in statele din Balcanii de Vest si presiunea pe companiile aeriene pentru a preveni „abuzul”.

  Dar daca toate celelalte au esuat, Praga, care detine presedintia UE pana la sfarsitul anului, a propus suspendarea calatoriilor fara viza din Albania si Serbia.

  „In cazul in care eforturile diplomatice ar esua, UE trebuie, de asemenea, sa fie pregatita si sa ia in considerare o lista cu alte masuri care ar putea fi utilizate, inclusiv in contextul mecanismului de suspendare a vizelor”, se arata in nota.

  Problema Balcanilor de Vest vine la sapte ani de la asa-numita criza a migrantilor din 2015, cand peste 1 milion de refugiati au intrat neregulamentar in UE, majoritatea prin sud-estul Europei.

  Aceasta cifra a fost redusa de consecintele razboiului din Ucraina, aproximativ 4,31 milioane de ucraineni obtinand „protectie temporara” in UE de cand Rusia a invadat in februarie.

  Un memoriu separat al presedintiei cehe a UE, datat luni, a avertizat ca aproximativ 744.000 de ucraineni care se afla inca in tara probabil isi vor parasi casele in aceasta iarna din cauza infrastructurii de locuinte si incalzire deteriorate.

  oboseala Ucraina

  Cu temperaturi normale de iarna in Ucraina pana la minus 30 de grade Celsius, „lipsa unei adaposturi calde poate determina oamenii sa plece in Europa si ar putea duce la un aflux crescut de refugiati in perioada de iarna”, se spune in nota.

  Dar, in acelasi timp, „multe locuri de cazare temporare [in UE] sunt sub-optimale, iar incalzirea devine foarte scumpa”, a adaugat acesta.

  “Cetatenilor UE le poate fi mai dificil sa continue sa ofere adapost temporar in propriile case. Perspectivele economice negative si cresterea preturilor la energie nu vor face decat sa incurajeze astfel de decizii”, se arata in comunicat.

  Oboseala refugiatilor din UE a fost alimentata de discursurile instigatoare ale rusilor si de extrema-dreapta pe internet, au avertizat cehii.

  „Pentru a evita ca persoanele stramutate ucrainene sa devina grupul tinta al tensiunilor sociale si al reactiilor ostile ale cetatenilor UE, statele membre, cu sprijinul Comisiei [UE], ar trebui sa intensifice campaniile pentru a contracara dezinformarea”, se arata in comunicat.

  Spre deosebire de concentrarea puternica asupra reducerii cererilor de azil din Cuba sau mai departe, cehii au indemnat capitalele UE sa arate bunavointa fata de ucraineni.

  Acesta a remarcat ca oamenilor ar trebui sa li se permita sa treaca si sa treaca peste granita cu Ucraina, pe masura ce valul razboiului scade si curge, fara a-si pierde drepturile de azil in UE.

  Dar, in total, aproximativ 50.000 de ucraineni carora li sa permis initial sa ramana in Europa le-a fost deja revocat statutul de catre diverse state membre, au spus cehii.

  Share

  Latest Updates

  Frequently Asked Questions

  Related Articles

  „Fara asteptari, fara dezamagiri”: 67 de citate despre incredere

  Intotdeauna exista acea persoana in care ai avut cea mai mare incredere, doar pentru...

  332 de citate care iti vor da putere sa nu renunti niciodata

  Ei spun „Cand viata iti da lamai, fa limonada”. Eu spun „Cand viata iti...

  10 citate motivationale care sa te ajute sa te simti mai bine

  Susurile si coborasurile sunt normale si este imposibil sa ai o atitudine pozitiva in...

  40 de citate despre manipulare

  Simplu spus, manipularea este o tactica pe care oamenii o folosesc pentru a obtine...