More

  Ucraina depune dosare impotriva a 45 de presupusi criminali de razboi

  Ucraina a depus acte de judecata impotriva a 45 de suspectati criminali de razboi, dintre care 10 au fost deja condamnati pentru crime comise de la invazia rusa de la sfarsitul lunii februarie, potrivit procurorului general al Ucrainei Andriy Kostin.

  “Intelegem cu totii ca crimele comise de Rusia pe teritoriul ucrainean nu sunt numai impotriva poporului ucrainean. Aceste crime sunt impotriva lumii civilizate”, a declarat el intr-o conferinta de presa la Haga joi (13 octombrie).

  Kostin a mai spus ca au sesizat alti 186 de suspecti de crime de razboi in lipsa. „Nu putem opri cazul pentru ca nu stim unde sunt”.

  Comentariile au venit in momentul in care agentia judiciara a UE, Eurojust, a anuntat o extindere a echipei de ancheta pe care o coordoneaza pentru a face lumina asupra presupuselor crime internationale comise in Ucraina.

  Echipa de procurori, infiintata la o saptamana dupa ce Rusia a invadat Ucraina, include Lituania, Polonia, Estonia, Letonia, Slovacia, Ucraina si Biroul Procurorului Curtii Penale Internationale (CPI).

  Joi s-a alaturat grupului si Romania.

  „Credem ca participarea la acest demers comun, pentru a combate si a aduce faptuitorii in fata unei instante de judecata atunci cand vine vorba de crime internationale, este datoria noastra ca procuror si ca vecini ai Ucrainei”, a spus procurorul general roman Gabriela Scutea. .

  Pe langa echipa comuna de ancheta, 14 state membre ale UE si-au lansat propriile anchete nationale cu privire la presupusele crime internationale comise in Ucraina.

  Cu toate acestea, potrivit presedintelui Eurojust, Ladislav Hamran, exista 20 de investigatii internationale in desfasurare — care solicita coordonare pentru a evita conflictul de jurisdictii, concurenta inutila si eforturile care se suprapun.

  „Acest conflict armat va fi sau este deja cel mai bine documentat conflict armat din istoria omenirii”, a spus el, adaugand ca eforturile actuale nationale si internationale de documentare a crimelor internationale de baza din Ucraina ar trebui sa fie un exemplu pentru conflictele armate prezente si viitoare.

  La randul sau, ICC si-a desfasurat cea mai mare echipa care a lucrat vreodata in Ucraina – un grup de 51 de experti, inclusiv specialisti criminalisti din Tarile de Jos.

  „In trei saptamani, vom avea o desfasurare si mai mare, oameni suplimentari pe teren”, a declarat procurorul ICC, Karim AA Khan.

  Khan a mai mentionat ca Kievul ar putea extrada suspectii rusi de crime de razboi catre CPI daca procesele nu ar putea avea loc in Ucraina dintr-un motiv intemeiat – in ciuda faptului ca Rusia nu este membru al CPI.

  „Din punct de vedere juridic, da, nu ar reprezenta un obstacol in calea jurisdictiei noastre”, a spus Khan reporterilor.

  Cand a fost intrebat cand ICC isi va depune primele acuzatii, el a spus ca va astepta pana cand „dovezile sunt suficiente”.

  „Credibilitatea acestui proces imi cere ca procuror al CPI si biroului meu, sa am obiectivitatea detasamentului si minutiozitatea necesare pentru a construi un caz care va fi contestat si trebuie sa satisfac sarcina probei dincolo de orice indoiala rezonabila”, el spus.

  Share

  Latest Updates

  Frequently Asked Questions

  Related Articles

  „Fara asteptari, fara dezamagiri”: 67 de citate despre incredere

  Intotdeauna exista acea persoana in care ai avut cea mai mare incredere, doar pentru...

  332 de citate care iti vor da putere sa nu renunti niciodata

  Ei spun „Cand viata iti da lamai, fa limonada”. Eu spun „Cand viata iti...

  10 citate motivationale care sa te ajute sa te simti mai bine

  Susurile si coborasurile sunt normale si este imposibil sa ai o atitudine pozitiva in...

  40 de citate despre manipulare

  Simplu spus, manipularea este o tactica pe care oamenii o folosesc pentru a obtine...