More

  Sindromul de tunel carpian, cauze si simptome

  Tunelul carpian, situat pe fata anterioara a incheieturii mainii, este un tunel anatomic format dintr-un set de ligamente si oase. Nervul median trece prin interiorul sau, care, impreuna cu tendoanele, permite inchiderea si deschiderea mainii. Cand tunelul se ingusteaza, are loc compresia nervului, ceea ce provoaca sindromul de tunel carpian.

  Sindromul de tunel carpian este o problema frecventa, care apare in special la femeile cu varsta cuprinsa intre 40-60 de ani.

  Cauze

  Sunt multe cauze care determina ingustarea tunelului, producand inflamarea structurilor anatomice (articulatii si tendoane). Printre acestea, regasim afectiuni osoase (artrita, guta), tiroida, diabet, fracturi osoase, tumori, modificari hormonale (sarcina) etc.

  Este destul de comuna afectarea lucratorilor cu ocupatii sau activitati care necesita utilizarea repetitiva a mainilor si incheieturilor (miscari repetate ale mainii si incheieturii mainii, pozitii repetitive fortate ale incheieturii mainii) sau traumatisme locale (utilizarea regulata si continua a sculelor de mana vibratoare).

  Cresterea numarului de persoane care folosesc computere si tastaturi a determinat, de asemenea, o crestere a sindromului de tunel carpian, in timp ce alte leziuni profesionale s-au stabilizat.

  Simptome

  Simptomele tind sa apara noaptea sau in timpul activitatilor zilnice, cum ar fi conducerea, citirea ziarului sau tastarea pe computer. La inceput, este o durere in regiunea incheieturii mainii si antebratului, asociata cu amorteala (amorteala), crampe (senzatie de curent) si furnicaturi la degetul mare, aratator, mijlociu si o parte a degetului inelar.

  Simptomele ulterioare includ slabiciune si atrofie a unor muschi ai mainii (in special a placutei de sub degetul mare), precum si stangacie la manipularea obiectelor din cauza pierderii fortei. CTS poate deveni atat de invalidant incat persoana poate fi nevoita sa inceteze sa lucreze si sa nu poata indeplini nici macar sarcini simple.

  Diagnostic

  Diagnosticul se bazeaza pe:

  • Istoricul clinic detaliat: istoricul medical, ocupatia profesionala, caracteristicile durerii (localizarea, iradierea, relatia cu munca manuala, timpul de prezentare, mana dominanta, timpul de evolutie), prezenta altor simptome (insensibilitate, furnicaturi…).
  • Examinare fizica detaliata: dupa suspiciunea clinica, trebuie efectuata o examinare a sensibilitatii si a fortei mainii, precum si manevre care declanseaza simptomele.

  Pot fi efectuate urmatoarele teste de diagnostic:

  •  Radiografia incheieturii mainii.
  • Electromiograma si studii de conducere nervoasa: pentru confirmarea diagnosticului si evaluarea gradului de implicare a nervului median se solicita un studiu neurofiziologic format dintr-o electromiograma (EMG) si un studiu de conducere nervoasa (NCS). Studiile electromiografice sunt utile atunci cand sunt pozitive, dar pot fi negative la unii pacienti.
  • Altele: test de sange daca exista suspiciunea de boala asociata, radiografie a regiunii cervicale daca se suspecteaza o origine cervicala (hernie) sau radiografie toracica.

  Tratament

  • Tratament etiologic: in acele cazuri in care se identifica o boala asociata trebuie instituit un tratament adecvat.
  • Tratament conservator: in cazurile usoare pana la moderate se recomanda schimbarea obiceiurilor la folosirea mainii (masuri posturale si ergonomice), odihna, folosirea unei atele care mentine incheietura in pozitie dreapta (poate ajuta la reducerea presiunii asupra nervului). ), antiinflamatoare orale, infiltratii cu corticosteroizi in tunelul carpian si reabilitare ocupationala.
  • Tratament chirurgical: daca simptomele persista in ciuda tratamentului medical sau daca sunt foarte severe, ar fi indicat tratamentul chirurgical. Consta in efectuarea unei incizii la incheietura mainii si eliberarea nervului de-a lungul tunelului carpian. De obicei, nu are complicatii si se efectueaza de obicei in ambulatoriu.

  Masuri preventive

  Pentru a evita sindromul de tunel carpian se recomanda:

  • Miscati numai degetele atunci cand tastati: incheietura mainii trebuie sa fie intotdeauna tinuta dreapta. Daca tastatura are un pad in partea de jos, este convenabil sa sprijiniti incheieturile mainilor in perioadele de odihna.
  • Mentine o postura corecta a corpului: coloana vertebrala trebuie sprijinita de spatarul scaunului, umerii relaxati, coatele pe partile laterale ale corpului, incheieturile mainilor drepte si picioarele plate pe podea. Materialele de lucru si ecranele trebuie sa fie la nivelul ochilor, astfel incat sa nu fie nevoie sa va indoiti gatul. Este important sa mentineti o postura buna pentru a ajuta circulatia si functiile nervoase in regiunea bratului si a mainii.
  • Luati perioade scurte si frecvente de odihna.
  • Purtarea unei bretele de incheietura noaptea sau cand lucrati acasa: ajuta la mentinerea incheieturii intr-o pozitie neutra sau dreapta si promoveaza odihna.

  Ce ar trebui sa stii.. 

  • Afecteaza lucratorii cu ocupatii sau activitati care necesita utilizarea repetitiva a mainilor si incheieturilor
  • Cresterea numarului de persoane care folosesc computere si tastaturi a determinat si o crestere a sindromului de tunel carpian
  • Masuri preventive: miscati doar degetele atunci cand scrieti, mentineti mecanica corporala adecvata sau luati-va perioade scurte si dese de odihna, printre altele.

  Share

  Latest Updates

  Frequently Asked Questions

  Related Articles

  „Fara asteptari, fara dezamagiri”: 67 de citate despre incredere

  Intotdeauna exista acea persoana in care ai avut cea mai mare incredere, doar pentru...

  332 de citate care iti vor da putere sa nu renunti niciodata

  Ei spun „Cand viata iti da lamai, fa limonada”. Eu spun „Cand viata iti...

  10 citate motivationale care sa te ajute sa te simti mai bine

  Susurile si coborasurile sunt normale si este imposibil sa ai o atitudine pozitiva in...

  40 de citate despre manipulare

  Simplu spus, manipularea este o tactica pe care oamenii o folosesc pentru a obtine...