More

  Ce tipuri de obezitate exista si cat de periculoasa este aceasta boala?

  Cunoasterea cauzelor obezitatii si a diferitelor ei tipuri este cheia pentru combaterea acestei boli. Obezitatea este o boala si este al cincilea factor de deces in lume.

  Un indiciu al obezitatii ca perimetrul abdominal la barbati este mai mare sau egal cu 102 cm si la femei 88.

  Obezitatea este o boala cronica caracterizata prin acumularea excesiva de grasime in organism si se poate datora unor factori multipli, multi dintre care pot fi preveniti. Tesutul adipos este o rezerva naturala de energie a fiintei umane: energia este stocata in organism sub forma de grasime corporala. Cu toate acestea, atunci cand aceasta rezerva se acumuleaza si devine excesiva, poate pune in pericol sanatatea sau viata. In aceste cazuri vorbim despre obezitate ca pe o boala.

  Ce tipuri de obezitate exista si cum o putem preveni? Atentie, ii afecteaza tot mai mult si pe cei mici.

  Tipuri de obezitate: cum sa evitati supraponderalitatea

  Obezitatea a devenit al cincilea factor de risc de deces in lume si exista mai multe boli asociate cu aceasta boala, inclusiv bolile cardiovasculare. Se estimeaza ca aproximativ 2,8 milioane de adulti mor anual in intreaga lume ca urmare a supraponderalitatii sau a obezitatii si a bolilor asociate acestora.

  Cat despre cand putem vorbi despre obezitate , Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) considera ca aceasta boala exista atunci cand Indicele de masa corporala sau IMC este egal sau mai mare de 30 kg/m². De asemenea, este considerat un indiciu al obezitatii faptul ca perimetrul abdominal la barbati este mai mare sau egal cu 102 cm si la femei mai mare sau egal cu 88 cm.

  Un fapt foarte relevant, este ca obezitatea agraveaza pe termen scurt patologii grave precum diabetul, hipertensiunea, complicatiile cardiovasculare si chiar unele tipuri de cancer, precum cancerul gastrointestinal. De asemenea, este un indiciu al predispozitiei la diferite boli, in special boli cardiovasculare, diabet zaharat tip 2, apnee in somn, accident vascular cerebral si osteoartrita, precum si pentru unele forme de cancer, boli dermatologice si gastrointestinale.

  Pentru a sti daca suferi de obezitate, este important sa tii cont de IMC sau indicele de masa corporala, indicator care se obtine prin calcularea coeficientului dintre inaltimea la patrat si greutatea individului. Astfel, IMC-ul ne spune aproximativ procentul de grasime corporala din organism. Pe baza acestui indicator, se poate vorbi de diferite tipuri de obezitate , in ordinea severitatii.

  Astfel, conform OMS, obezitatea poate fi impartita in:

  • Obezitate de gradul 1 (severa). IMC 30-34 Kg/m2
  • Obezitate de gradul 2 (foarte severa). IMC 35-39,9 kg/m2
  • Obezitate de gradul 3 (foarte severa). IMC 40-49,9 kg/m2
  • Obezitate de gradul 4 sau obezitate extrema (grad maxim de severitate). IMC >50kg/m2

  Tipuri de obezitate in functie de distributia grasimilor:

  • Obezitate abdominala sau android. In acest caz, excesul de grasime este localizat in abdomen, piept si fata. Acest tip de obezitate este asociat cu diabet si boli de inima.
  • Obezitate periferica sau ginoida. Excesul de grasime se acumuleaza in coapse si solduri. Este mai frecventa la femei si este legata de probleme precum venele varicoase si osteoartrita la genunchi.
  • Obezitate omogena. Grasimea este distribuita pe tot corpul in aceleasi proportii.

  Tipuri de obezitate in functie de cauza care o provoaca:

  • Genetica. Este foarte frecventa si are legatura cu antecedentele familiale, cu predispozitie la obezitate.
  • Dietetica. Este o cauza controlabila. Pentru a o evita, este necesar sa duci un stil de viata sanatos, evitand un stil de viata sedentar si o alimentatie proasta.
  • Obezitate de neadaptare. Uneori apare un dezechilibru in mecanismul de satietate, care face ca persoana care sufera de acesta sa nu se simta satisfacuta cand mananca si sa simta nevoia de a continua sa manance.
  • defect termogenic. Acest tip de obezitate apare atunci cand organismul nu arde eficient caloriile care sunt consumate. Este, de asemenea, un tip foarte rar de obezitate.
  • Obezitate nervoasa. Isi are originea in sistemul nervos central, care este capabil sa modifice mecanismele de satietate. Este asociat cu persoanele care sufera de boli cu hipocativitate sau anumite probleme psihologice.
  • boli endocrine. Este generata de boli de tip endocrin, precum hipercorticismul sau hipotiroidismul, si nu este foarte frecventa.
  • Obezitatea cu medicamente. Anumite medicamente pot favoriza acumularea de grasime. De exemplu, acest lucru se intampla cu corticosteroizi, precum si cu unele tipuri de antidepresive.
  • Obezitatea cromozomala. Este asociat cu originea cromozomiala a acelor persoane care sufera de sindrom Down sau Turner.

  In ceea ce priveste modul de evitare a obezitatii , factorii controlati sunt o dieta sanatoasa si echilibrata, in care aportul alimentar este impartit in cinci mese pe zi. Este indicat sa reduceti aportul de grasimi si sa consumati multe fructe si legume. In plus, exercitiile fizice sunt esentiale: evitarea sedentarismului te va ajuta sa reduci obezitatea. Recomandarea este sa practici sport in mod regulat, de cel putin trei ori pe saptamana timp de 45 de minute.

  Share

  Latest Updates

  Frequently Asked Questions

  Related Articles

  „Fara asteptari, fara dezamagiri”: 67 de citate despre incredere

  Intotdeauna exista acea persoana in care ai avut cea mai mare incredere, doar pentru...

  332 de citate care iti vor da putere sa nu renunti niciodata

  Ei spun „Cand viata iti da lamai, fa limonada”. Eu spun „Cand viata iti...

  10 citate motivationale care sa te ajute sa te simti mai bine

  Susurile si coborasurile sunt normale si este imposibil sa ai o atitudine pozitiva in...

  40 de citate despre manipulare

  Simplu spus, manipularea este o tactica pe care oamenii o folosesc pentru a obtine...