More

  De ce actiunile continua sa creasca?

  Consumatorii pot fi ingrijorati de inflatie si de cresterea ratelor dobanzilor.  

  Actiunile au crescut din nou. A fost a treia zi consecutiva de castiguri in ceea ce se dovedeste a fi un octombrie foarte optimist. Dow a crescut cu aproape 340 de puncte, sau 1,1%. Blue chips-ul a crescut acum cu aproximativ 11% pana acum in aceasta luna.

  S&P 500 si Nasdaq au crescut, de asemenea,  crescand cu 1,6%, respectiv 2,3%.

  Deci, de ce piata se afla in modul raliu, chiar daca consumatorii sunt ingrijorati de cresterea pretului la aproape orice? Exista doua motive cheie.

  In primul rand, castigurile sunt inca destul de bune. GM (GM), Coca-Cola (KO) si UPS (UPS) au fost cateva dintre companiile americane emblematice care au raportat profituri si vanzari puternice pentru trimestrul al treilea. Deci, desi consumatorii si companiile se pot simti prost de fiecare data cand cumpara ceva si vad cat costa… inca cheltuiesc.

  Pana cand scaderea increderii consumatorilor si inflatia ridicata au afectat de fapt cererea, atunci profiturile corporative… si, prin urmare, stocurile… pot rezista.

  Exista si un alt factor in joc si unul care este putin mai contraintuitiv. Bataile necrutatoare ale stirilor economice infricosatoare – titlurile de incetinire a locuintelor, temerile legate de inflatie, ingrijorarile geopolitice si nervozitatea recesiunii – poate determina Rezerva Federala sa retraga ritmul cresterii ratelor dobanzii.

  Investitorii spera ca acest lucru este adevarat, deoarece sunt ingrijorati de faptul ca cresterile excesiv de agresive ale ratelor bancii centrale vor trimite economia intr-o recesiune profunda si prelungita.

  Nu uitati: pietele sunt orientate spre viitor

  Fed a majorat ratele cu trei sferturi de punct procentual la fiecare dintre ultimele trei intalniri ale sale in lupta sa impotriva inflatiei, iar banca centrala este asteptata sa faca din nou acest lucru la urmatoarea sa intalnire de miercuri, 2 noiembrie. Dar dupa asta, toate pariurile sunt oprite.

  Si chiar daca Wall Street se asteapta ca produsul intern brut al natiunii, cea mai larga masura a economiei, sa fi crescut in al treilea trimestru, cand datele sunt publicate joi, alarma de recesiune continua sa sune.

  Piata imobiliara incepe sa se retraga pe masura ce ratele ipotecare au crescut. Cresterea productiei a incetinit. Directorii executivi sunt nervosi cu privire la mai multe reglementari din Washington care afecteaza cresterea. Si cresterea preturilor la energie ar putea reduce cererea consumatorilor.

  De aceea, exista sperante tot mai mari ca, daca economia incepe sa dea mai multe semne de slabiciune SI inflatia se raceste in cele din urma putin, Fed ar putea creste ratele cu doar jumatate de punct in decembrie.

  In plus, Fed ar putea face o pauza pentru cresterea in continuare a ratelor in 2023, in timp ce asteapta sa vada ce impact au majorarile existente ale ratelor asupra economiei. Unii de pe Wall Street pariaza chiar ca Fed ar putea inversa cursul si ar putea incepe sa reduca din nou dobanzile mai tarziu, anul viitor, daca se dovedeste ca majorarile ratelor au mers prea departe si au dus economia in recesiune.

  S-ar parea ca investitorii joaca jocul lung. Stocurile au scazut deja in 2022, in asteptarea mediului de crestere a ratelor si a unei posibile incetiniri economice si a castigurilor in acest an si in prima jumatate a anului 2023.

  Dar daca cele mai grave consecinte ale inflatiei si cresterilor ratelor se vor termina cu adevarat in a doua jumatate a anului viitor, atunci are sens ca Wall Street sa parieze pe asta acum. Celebra zicala despre Wall Street este ca pietele privesc inainte.

  Asadar, desi consumatorii s-ar putea concentra asupra a ceea ce cu siguranta pare a fi un mediu economic sumbru in prezent, investitorii se bazeaza deja pe vremuri (speram) mai fericite care urmeaza, la sfarsitul anului 2023 si 2024.

  Share

  Latest Updates

  Frequently Asked Questions

  Related Articles

  „Fara asteptari, fara dezamagiri”: 67 de citate despre incredere

  Intotdeauna exista acea persoana in care ai avut cea mai mare incredere, doar pentru...

  332 de citate care iti vor da putere sa nu renunti niciodata

  Ei spun „Cand viata iti da lamai, fa limonada”. Eu spun „Cand viata iti...

  10 citate motivationale care sa te ajute sa te simti mai bine

  Susurile si coborasurile sunt normale si este imposibil sa ai o atitudine pozitiva in...

  40 de citate despre manipulare

  Simplu spus, manipularea este o tactica pe care oamenii o folosesc pentru a obtine...