More

  Lira a atins cel mai ridicat nivel din ultimele doua luni, comparativ cu dolarul

  Lira a atins cel mai inalt nivel de la mijlocul lunii septembrie, deoarece investitorii au salutat numirea lui Rishi Sunak ca prim-ministru, iar dolarul a scazut.

  Lira sterlina a crescut cu 1,9%, pana la 1,149 dolari, cel mai mare de pana la mini-bugetul lui Liz Truss.

  Costurile imprumuturilor guvernamentale au scazut, de asemenea, la locul in care erau luna trecuta, intr-un impuls pentru domnul Sunak, care a preluat conducerea ca prim-ministru.

  Pietele financiare au fost zguduite de temerile legate de economie in ultimele saptamani.

  Intr-un discurs rostit astazi, dl Sunak a avertizat ca tara se confrunta cu o „criza economica profunda” cu „decizii dificile” in viitor.

  Expertii au spus ca puterea lirei sterline a fost partial o „recuperare de ajutor” dupa numirea domnului Sunak, dar si din cauza slabiciunii dolarului.

  Moneda americana a scazut , dupa ce datele au aratat o incetinire a cresterii preturilor caselor din SUA si o scadere a increderii consumatorilor din SUA.

  „Dolarul pierde teren astazi”, a declarat Jeremy Stretch, seful Strategiei FX la banca de investitii CIBC.

  „Dar nu exista nicio indoiala ca exista un rally de relief aici in ceea ce priveste stabilitatea aparenta in tabloul macro-economic dupa ce Sunak a intrat”.

  Luna trecuta, lira sterlina a scazut la un nivel record in raport cu dolarul, iar costurile imprumuturilor guvernamentale au crescut brusc ca urmare a minibugetului fostului prim-ministru Liz Truss.

  Investitorii s-au speriat dupa ce cancelarul de atunci Kwasi Kwarteng a promis reduceri majore de taxe fara sa spuna cum vor fi platiti – lucru despre care a avertizat dl Sunak in timpul concursului pentru conducerea conservatorilor din aceasta vara.

  Domnul Sunak, fost administrator de fonduri speculative, este vazut ca o pereche de maini mai sigura de catre investitori si s-a angajat sa repare „greselile” facute sub conducerea lui Liz Truss.

  Noul cancelar Jeremy Hunt – care a anulat aproape toate reducerile fiscale ale doamnei Truss – isi va pastra slujba in noul cabinet si este programat sa isi prezinte planul economic pentru impozitare si cheltuieli pe 31 octombrie.

   Shevaun Haviland, directorul general al Camerelor de Comert britanice, a avertizat ca tara „nu isi poate permite sa mai vada o schimbare in privinta politicilor”.

  „Incertitudinea politica si economica din ultimele luni a daunat enorm increderii afacerilor britanice si trebuie sa se incheie acum”, a spus ea.

  Costurile de imprumut scad

  Costurile imprumuturilor guvernamentale au scazut la nivelurile observate chiar inainte de mini-buget, rata dobanzii – sau randamentul – la obligatiunile care urmeaza sa fie rambursate in 30 de ani scazand la 3,6%.

  Intre timp, randamentul obligatiunilor care urmeaza sa fie rambursate in cinci ani, care sustine costul noilor credite ipotecare pe cinci ani cu rata fixa, a scazut la 3,7%.

  Randamentele sunt inca cu mult peste ratele observate in aceasta vara, dar toamna va veni ca o usurare pentru guvern, ale carui cifre de imprumut din septembrie au fost a doua cea mai mare inregistrata.

  Detinatorii de credite ipotecare vor spera, de asemenea, ca aceasta se alimenteaza pe piata creditelor ipotecare, unde ratele au atins maxime din 14 ani dupa recentele tulburari.

  Luni, guvernatorul adjunct pentru piete si servicii bancare la Banca Angliei, Sir Dave Ramsden, a declarat ca scaderile recente ale costurilor imprumuturilor guvernamentale au aratat ca „credibilitatea revine politicii economice britanice”.

  Cu toate acestea, in ciuda imaginii in imbunatatire, expertii au avertizat ca domnul Sunak se va confrunta cu vremuri grele pe viitor.

  „Fostul cancelar are o sarcina uriasa in fata, in timp ce abordeaza criza economica crescanda cu care se confrunta Regatul Unit si partidul sau politic in razboi”, a declarat strategul Fiona Cincotta.

  Jordan Rochester, a spus ca fiecare nou lider tinde sa aiba o „perioada de luna de miere”.

  “Liz Truss nu a durat foarte mult. Intrebarea va fi cat dureaza aceasta perioada de luna de miere pentru Rishi Sunak?”

  Share

  Latest Updates

  Frequently Asked Questions

  Related Articles

  „Fara asteptari, fara dezamagiri”: 67 de citate despre incredere

  Intotdeauna exista acea persoana in care ai avut cea mai mare incredere, doar pentru...

  332 de citate care iti vor da putere sa nu renunti niciodata

  Ei spun „Cand viata iti da lamai, fa limonada”. Eu spun „Cand viata iti...

  10 citate motivationale care sa te ajute sa te simti mai bine

  Susurile si coborasurile sunt normale si este imposibil sa ai o atitudine pozitiva in...

  40 de citate despre manipulare

  Simplu spus, manipularea este o tactica pe care oamenii o folosesc pentru a obtine...