More

  Austria da in judecata Comisia UE pentru etichetarea gazului si a nuclearului „verde”

  Austria a declarat luni (10 octombrie) ca cauta ajutor de la aliatii UE in lupta sa juridica impotriva Comisiei Europene pentru etichetarea nucleara si a gazelor drept „verzi” in normele UE privind investitiile durabile, asa-numita taxonomie a UE.

  Urmeaza contestatia legala oficiala anuntata vineri.

  „Suntem in discutii cu alte guverne ale UE care s-ar putea alatura noua ca parti de sprijin in proceduri”, a declarat ministrul austriac al mediului, Leonore Gewessler, intr-o conferinta de presa luni.

  Viena cauta sprijin din partea altor state membre dincolo de Luxemburg, care si-a exprimat deja sprijinul pentru un proces.

  In timpul COP26 de anul trecut, Austria si Luxemburg au format o alianta cu Germania, Portugalia si Danemarca pentru a mentine energia nucleara in afara taxonomiei – dar Spania a fost, de asemenea, unul dintre cei mai vocali oponenti, nefiind considerat nici nuclearul, nici gazul drept o investitie durabila.

  Taxonomia, prezentata controversat in noaptea de Revelion si adoptata inainte de vara, permite anumite investitii in gaz si nuclear in categoria „activitati economice de tranzitie”.

  Desi este conceputa ca un instrument de investitii bazat pe stiinta, pentru a indeparta investitiile de la companiile care pretind in mod fals ca sunt durabile din punct de vedere ecologic, criticii sustin ca eticheta verde pentru nuclear si gaze da credibilitate afirmatiilor de spalare ecologica, creeaza confuzie pe pietele financiare si va provoca majore. intarzieri in trecerea de la combustibilii fosili.

  “Nu trebuie sa existe un program de ecologizare pentru investitiile in energie nucleara si gaze fosile. Nu este nici credibil, nici ambitios, nici bazat pe cunostinte, ne pune in pericol viitorul si este mai iresponsabil”, a spus Gewessler.

  Miscarea anti-nucleara din Austria dateaza din anii 1970, cand un vot intr-un referendum a vazut in cele din urma o majoritate subtire respingand energia nucleara din tara.

  Dar Gewessler a mai spus ca etichetarea gazului drept verde submineaza intregul pachet de finantare ecologica al UE. „A numi verde gazele naturale daunatoare climei este inselator”.

  Lacuna legala?

  Austria a sustinut ca includerea ciocnirilor de gaze si nucleare cu regulamentul de taxonomie in sine si cu principiul „nu face rau” de mediu subiacent – ​​dar Viena a identificat si probleme procedurale legate de modul in care comisia a adoptat acest act delegat.

  Actele delegate sunt adoptate de comisie pentru modificarea sau completarea legislatiei UE, dupa consultarea expertilor din statele membre.

  Cu toate acestea, potrivit unui oficial UE, comisia a ignorat preocuparile statelor membre cu privire la taxonomie.

  Actiunea in justitie din Viena vine in urma unui proces din partea unui grup de organizatii ale societatii civile, inclusiv Greenpeace si ClientEarth, privind clasificarea gazelor si nucleare ca investitii verzi.

  Comisia a declarat ca a luat act de actiunea in justitie, dar nu a comentat fondul cazului.

  “Taxonomia UE se concentreaza intr-o foarte mare masura pe energiile regenerabile. Energiile regenerabile vor continua sa fie punctul central al investitorilor verzi si al crearii de produse financiare verzi”, a spus un purtator de cuvant al Comisiei.

  „Am inclus gazul si nuclearul … intr-un numar limitat de circumstante si in conditii stricte … [deoarece] gazul si nuclearul sunt recunoscute ca parti importante ale tranzitiei in mai multe state membre”.

  Share

  Latest Updates

  Frequently Asked Questions

  Related Articles

  „Fara asteptari, fara dezamagiri”: 67 de citate despre incredere

  Intotdeauna exista acea persoana in care ai avut cea mai mare incredere, doar pentru...

  332 de citate care iti vor da putere sa nu renunti niciodata

  Ei spun „Cand viata iti da lamai, fa limonada”. Eu spun „Cand viata iti...

  10 citate motivationale care sa te ajute sa te simti mai bine

  Susurile si coborasurile sunt normale si este imposibil sa ai o atitudine pozitiva in...

  40 de citate despre manipulare

  Simplu spus, manipularea este o tactica pe care oamenii o folosesc pentru a obtine...