More

  UE cauta in Algeria gaz suplimentar – si posibil solar

  Uniunea Europeana doreste sa extinda comertul cu gaze naturale cu Algeria, ca parte a eforturilor sale mai ample de a diversifica aprovizionarea in afara Rusiei.

  „Algeria este si continua sa fie un exportator foarte important si de incredere de gaze naturale catre UE, iar Europa este pregatita sa intensifice si mai mult aceasta cooperare”, a declarat marti (11 octombrie) comisarul UE pentru energie, Kadri Simson, in cadrul unei conferinte de presa. cu ministrul algerian al energiei, Mohamed Arkab.

  UE a oferit acum Algerului „un parteneriat strategic pe termen lung” pentru gaze, surse regenerabile si hidrogen, a mai spus ea.

  In ultimele luni, tara nord-africana a primit mai multe vizite de la oficiali si lideri UE care doresc sa consolideze comertul bilateral. Printre acestia se numara, de exemplu, presedintele Consiliului European Charles Michel si presedintele francez Emmanuel Macron.

  Algeria este al treilea furnizor de gaze din Europa, cu o cota de aproximativ 10% din importurile de gaze ale UE in perioada 2020-2021.

  Dar UE incearca sa mareasca volumele de la furnizorii de pe tot globul pentru a asigura alternative la gazul rusesc pentru iarna viitoare – cand indeplinirea instalatiilor de stocare a gazului poate deveni o sarcina dificila.

  „Intrucat relatia cu Rusia, cel mai mare furnizor de gaze din UE de pana acum este rupta ireversibil, apelam la furnizorii de incredere ai UE pentru a umple acest gol”, a spus Simson, adaugand ca UE doreste sa-si aduca cooperarea cu Algeria la „noul nivel”. “.

  Parteneriatul nu se va concentra doar pe gaze, ci si pe reducerea emisiilor de metan – un factor cheie de mediu inclus si in acordul de furnizare a gazelor incheiat la mijlocul lunii iunie cu Egipt si Israel.

  Un alt domeniu promitator de colaborare este energia regenerabila, deoarece Algeria are un potential solar puternic si este situata aproape de blocul de 27 de membri. „UE este pregatita sa ajute Algeria sa deblocheze acest potential”, a spus comisarul estonian, adaugand ca Bruxelles-ul este pregatit sa implementeze mai multe proiecte pe teren.

  Cresterea ponderii surselor regenerabile in tara ar putea, de asemenea, sa permita o colaborare suplimentara pentru hidrogenul verde – in cadrul unui parteneriat strategic.

  Dupa un eveniment de dialog la nivel inalt in domeniul energiei de luni, Simson a spus ca UE este pregatita sa mobilizeze fonduri „semnificative” in cooperare cu Banca Europeana de Investitii si Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare.

  „Un posibil parteneriat UE – Algeria pentru hidrogen ar putea lucra in comun pentru a dezvolta productia, consumul si comertul cu hidrogen din surse regenerabile si derivati pe baza de hidrogen”, a spus ea.

  Conform planului REPower EU, publicat in mai, blocul isi propune sa importe 10 milioane de tone de hidrogen regenerabil pana la sfarsitul deceniului.

  Intre timp, expertii sunt convinsi ca viitorul parteneriatului energetic al Europei si al Algeriei consta in sursele regenerabile.

  „Desi Algeria are o capacitate redusa de a-si creste exporturile de hidrocarburi pe termen scurt, ea este mult mai promitatoare pentru Europa ca partener pe termen lung in energia regenerabila”, Andrew Farrand, cercetator in cadrul think-tank-ului Consiliului European pentru Relatii Externe. , a scris intr-o lucrare recenta.

  Share

  Latest Updates

  Frequently Asked Questions

  Related Articles

  „Fara asteptari, fara dezamagiri”: 67 de citate despre incredere

  Intotdeauna exista acea persoana in care ai avut cea mai mare incredere, doar pentru...

  332 de citate care iti vor da putere sa nu renunti niciodata

  Ei spun „Cand viata iti da lamai, fa limonada”. Eu spun „Cand viata iti...

  10 citate motivationale care sa te ajute sa te simti mai bine

  Susurile si coborasurile sunt normale si este imposibil sa ai o atitudine pozitiva in...

  40 de citate despre manipulare

  Simplu spus, manipularea este o tactica pe care oamenii o folosesc pentru a obtine...