More

  Dieta Kosher: ce alimente sunt permise?

  Dieta Kosher sau ca un aliment este Kosher este un subiect despre care aproape toti am auzit la un moment dat si poate chiar am citit despre el.

  Dieta Kosher sau Kosher urmeaza liniile directoare ale Kashrut, care este ansamblul legilor alimentare evreiesti care apar in Levitic (una dintre cele cinci carti ale Tanakh).Cuvantul Kosher inseamna „potrivit” si desemneaza alimente „apte” sa ne ajute in bunastarea noastra fizica si spirituala.

  Taref ar indica alimentele care ne separa de calea noastra spirituala (opusul alimentelor din dieta Kosher)

  Alimente permise in dieta Kosher

  • Animale terestre: putem manca animale terestre care sunt atat rumegatoare, cat si cu copite despicate (taurul, vaca, oaia si mielul). Prin urmare, ar fi hrana Kosher. La inceput nu este atat de usor sa distingem alimentele convenabile. Astfel vedem ca calul nu are copita despicata si nu ar fi Kosher ci Taref (daunator) si NU i-am putea manca carnea.
  • Animale marine: putem manca animale marine atata timp cat au atat aripioare, cat si solzi. Asa ca vom vedea ca sardinele, grupele, crapul, somonul, ansoa, heringul, tonul, bibanul etc. sunt Kosher. Pe de alta parte, rechinul (are solzi dar sunt minusculi), delfinul (desi are aripioare nu au solzi), caracatita, sepia, crevetii sau calamarul si toate molustele si crustaceele (midii, stridii). ) sunt Taref sau nu sunt permise. , creveti etc.)
  • Pasari: putem manca, in dieta Kosher, toate pasarile, cu exceptia scavengers si a pasarilor de prada sau carnivore. Pasarile permise sau Kosher sunt rata, gasca, puiul, gaina si porumbelul Strutul, pelicanul, pescarusul, fazanul, vulturul, corbii (toti ceilalti gropi), vulturul sunt interzise sau sunt Taref, soimul (toate celelalte pasari de prada)
  • Fructe, legume si legume: sunt permise toate tipurile sau varietati de fructe, legume si legume (sunt Kosher) dar nu trebuie sa le consumam niciodata daca au insecte deoarece atunci ar fi interzise pentru dieta Kosher deoarece ar deveni Taref.

  Instructiuni de urmat pentru ca o carne permisa sa fie declarata Kosher

  Pe langa faptul ca se afla pe lista alimentelor permise, trebuie respectate mai multe reguli:

  • Animalul trebuie sa fie perfect sanatos inainte de a-l ucide si trebuie facut in asa fel incat sa sufere cat mai putin.
  • Apoi, in dieta kosher trebuie urmata o serie intreaga de indrumari pentru prelucrarea, manipularea si conservarea alimentelor. Se remarca interzicerea consumului de sange al animalelor (cu exceptia celui al pestelui), de aceea carnea trebuie sarata si spalata pentru a evita reziduurile de sange.
  • Nu putem manca ouale sau bea lapte de Taref sau animale interzise, ​​deoarece acestea sunt inca alimente Taref.
  • Nu puteti manca carne (Besari) sau orice produs lactat (Jalaba) la aceeasi masa. Trebuie sa asteptam minim sase ore pentru a manca un produs lactat (lapte, iaurt, crema, branza, chefir, unt, inghetata cu lapte, cabana). branza etc.) dupa ce a mancat carne sau invers. Ideea este ca nu trebuie sa se amestece sau sa se potriveasca nici in stomac. Pestele, in schimb, poate fi luat cu produse lactate. Parve sunt toate alimentele care nu sunt carne (Besari) sau lactate (Jalabi) si pot fi combinate cu lactate si carne indistinct.
  • De asemenea, nu este necesar sa se foloseasca, in dieta Kosher, aceleasi tacamuri, ustensile de bucatarie sau ustensile de manipulare a alimentelor care pot atinge alimentele Jalabi (carne) si Besari (lactate), chiar si succesiv. In multe locuri, pentru a evita confuziile, folosesc tacamuri sau ustensile albastre pentru lactate si rosii pentru carne.

  Cum poti sa identifici sau sa ai garantii ca un aliment ambalat sau manipulat este cu adevarat Kosher?

  In majoritatea tarilor poate fi destul de complicat sa urmezi dieta kosher, deoarece, in functie de reglementarile unei tari sau alteia, cerinta de a enumera toate ingredientele este mai mult sau mai putin stricta.

  In majoritatea tarilor nu este inca obligatoriu sa se precizeze daca produsul poate avea urme de lactate sau daca carnea si produsele lactate sunt produse in aceeasi masina. Produsele care sunt in mod clar Kosher pot fi marcate cu un K intr-un cerc. Acest lucru este mai frecvent in zonele cu o prezenta mare a populatiei evreiesti.

  Rabinii se ocupa de a certifica, dupa supravegherea lor, ca un anumit produs este intr-adevar Kosher. Rabinul sau reprezentantii evreilor ofera de obicei lista produselor Kosher gasite in acea tara sau zona.

  Au vreun sens aceste recomandari alimentare ale dietei Kosher?

  Pentru evrei, aceste ghiduri alimentare ale dietei Kosher sunt un mandat de la Dumnezeu si, prin urmare, nu se discuta, de la inceput, daca sunt logice sau convenabile. Apoi daca le analizam vom vedea ca sunt si consecvente deoarece pot ajuta la prevenirea bolilor, ne mentin sanatosi si in acelasi timp evitam, pe cat posibil, suferinta animalelor. Din ce in ce mai multi oameni din intreaga lume mananca alimente Kosher, chiar daca nu sunt evrei, deoarece stiu ca sunt foarte sanatosi.

  Scopul sau obiectivul final al acestor linii directoare sau Kashrut este ca oamenii sa inteleaga ca tot ceea ce mancam ajunge sa faca parte din noi si, prin urmare, ne va afecta si sentimentele si atitudinile. Urmarea dietei Kosher este, pentru evreii credinciosi, o modalitate de a-si hrani sufletul si trupul.

  Share

  Latest Updates

  Frequently Asked Questions

  Related Articles

  „Fara asteptari, fara dezamagiri”: 67 de citate despre incredere

  Intotdeauna exista acea persoana in care ai avut cea mai mare incredere, doar pentru...

  332 de citate care iti vor da putere sa nu renunti niciodata

  Ei spun „Cand viata iti da lamai, fa limonada”. Eu spun „Cand viata iti...

  10 citate motivationale care sa te ajute sa te simti mai bine

  Susurile si coborasurile sunt normale si este imposibil sa ai o atitudine pozitiva in...

  40 de citate despre manipulare

  Simplu spus, manipularea este o tactica pe care oamenii o folosesc pentru a obtine...