More

  Ai mainile sau picioarele reci si isi schimba culoarea? Acesta este Fenomenul lui Raynaud

  Este normal ca orice persoana expusa la frig intens sa aiba circulatie sanguina distala diminuata si maini si picioare reci. Ceea ce te poate face deja sa banuiesti este ca exista o schimbare a culorii partilor cele mai distale si chiar si acestea ajung sa doara.

  Atunci cand suferiti de Fenomenul Raynaud, sensibilitatea la mici schimbari de temperatura este de asa natura incat, de exemplu, poate aparea un atac din cauza faptului ca va aflati intr-o camera cu aer conditionat.

  Cum sa descoperi aceasta patologie? Aici va explicam.

  Mai exact, francezul Maurice Raynaud a fost cel care si-a dat numele acestei tulburari care se caracterizeaza printr-o scadere a circulatiei sanguine la nivelul degetelor de la maini si de la picioare, deci sunt reci, si care poate provoca si dureri si modificari de culoare in aceste locatii.

  „Uneori poate afecta alte zone precum buzele, nasul si urechile . Factorii care o declanseaza sunt schimbarile de temperatura (in general rece) si situatiile stresante si emotionale.

  Mai exact, el explica ca scaderea circulatiei sangelui in maini si picioare este cauzata de o contractie a vaselor de sange, care incetineste sosirea sangelui: Ca si in maini si picioare, in mod normal vasele sunt mici, aceasta inchidere a vasul (vasospasmul) ingreuneaza foarte mult sosirea sangelui si deci oxigenarea pielii, provocand schimbarea culorii.

  Acest fenomen este corect intr-o tulburare circulatorie constand in vasospasm sau constrictie. a vaselor de la maini, sau de la picioare, si care poate aparea si in alte zone ale corpului, cum ar fi urechile, mameloanele sau chiar varful nasului.

  Se executa in criza de 10 pana la 15 minute, sau chiar ore, care sunt declansate de expunerea la frig si stres, printre altele. De altfel, iese in evidenta ca la frig degetele raman albe, „fara sange”, iar la incalzire devin albastrui sau violet („cianoza”, pentru ca sangele ramane stagnant), apoi rosii („reperfuzie”, pentru ca aportul de sange recirculeaza); parca ar fi in trei faze. „Acest lucru poate fi insotit de durere, umflaturi si furnicaturi ale degetelor.

  Atacurile sunt „intotdeauna reversibile” si „rareori provoaca leziuni tisulare semnificative. Prin urmare, el insista ca simptomele sale nu trebuie confundate cu alte procese ischemice, precum tromboza sau vasculita, care sunt ireversibile si provoaca leziuni structurale.

  In cazurile severe apar ulcere cutanate si pierderi de structuri in partea distala a degetelor, subliniaza fundamentul stiintific, in acelasi timp ca sustine ca din acest motiv, vor trebui luate precautii extreme atunci cand apar rani cutanate pentru evita infectiile.

  Fenomenul Raynaud se comporta in crize de diferite intensitati si severitate si, desi nu este obisnuit, afecteaza ca poate produce ulceratii la varful degetelor (cand este secundar, si mai mult). frecventa in sclerodermie, de exemplu). Studiul sau ne ajuta sa identificam unele boli reumatice in stadii incipiente.

  Mai frecvent la barbati

  In acest context, pana in prezent nu se stie exact ce proportie din populatia noastra sufera de aceasta, desi precizeaza ca se estimeaza ca Fenomenul Raynaud apare la aproximativ 5% dintre femei si aproximativ 3% dintre barbati.

  In acest moment, el diferentiaza intre doua tipuri de Fenomen Raynaud:

  – Fenomenul Raynaud primar: Un sindrom benign frecvent la femeile tinere (debut de la 15 la 30 de ani); de obicei nu provoaca leziuni detectabile.

  – Fenomenul Raynaud secundar care se poate datora unor cauze mecanice (ciocane pneumatice, de exemplu), medicamente sau anumite medicamente si diverse afectiuni, inclusiv un grup de afectiuni reumatismale ale tesutului conjunctiv, in special sclerodermie, dar si in lupus, artrita reumatoida, sindromul Sjogren si boala mixta a tesutului conjunctiv. Toti prezinta autoimunitate recunoscuta ca tipar de anticorpi in analizele de sange, iar atunci cand studiem circulatia patului unghial, printr-o tehnica numita „capilaroscopie” putem observa modele foarte caracteristice de alterare a capilarelor.

  Pentru a o preveni, se recomanda evitarea fumatului si a expunerii la frig. Pentru a evita crizele, este esential sa ramai calm, in medii calde, si fara temperaturi contrastante. Hidratarea pielii si protejarea iernii cu imbracaminte adecvata (palarie, manusi, cizme si incaltaminte confortabila) poate fi de asemenea utila.

  Cand focarele sunt repetate sau intense, in Fenomenul Raynaud secundar, se folosesc de obicei medicamente vasodilatatoare de diferite tipuri. Pe de alta parte, se considera important ca, in cazul in care avem ulcere, sa se acorde o grija extrema sa nu se infecteze si, atunci cand se inchid, sa evite frecarea si sa fie stricte cu masurile de protectie si medicamente pentru a preveni reaparitia acestora.

  Reumatologul nostru ne va spune daca trebuie sa urmam un tratament suplimentar pentru boala noastra reumatica de baza (in functie de ce este si de situatia in care se afla).

  Share

  Latest Updates

  Frequently Asked Questions

  Related Articles

  „Fara asteptari, fara dezamagiri”: 67 de citate despre incredere

  Intotdeauna exista acea persoana in care ai avut cea mai mare incredere, doar pentru...

  332 de citate care iti vor da putere sa nu renunti niciodata

  Ei spun „Cand viata iti da lamai, fa limonada”. Eu spun „Cand viata iti...

  10 citate motivationale care sa te ajute sa te simti mai bine

  Susurile si coborasurile sunt normale si este imposibil sa ai o atitudine pozitiva in...

  40 de citate despre manipulare

  Simplu spus, manipularea este o tactica pe care oamenii o folosesc pentru a obtine...