More

  Faceti cunostinta cu Pteridium aquilinum, o feriga pretioasa pentru a va decora casa

  Pteridium aquilinum este o feriga care primeste multe denumiri In functie de tara in care se afla, printre cele mai cunoscute este feriga comuna, alecho, felechera sau ajelecho.

  Acesta este ultimul etaj al celor mai raspanditi in lume, deoarece sporii sai sunt foarte usori , ceea ce le face mai usor sa se raspandeasca prin aer si sa mearga in locuri foarte indepartate, unde au tendinta de a prospera chiar si in conditii care nu sunt foarte favorabile pentru alte plante.

  Descrierea Pteridium aquilinum

  Aceasta este o feriga perena, care are un rizom subteran care este de obicei destul de dezvoltat . In conditii foarte favorabile ajunge pana la un metru lungime, este prevazut cu multe vilozitati si este maroniu. Frunzele sunt dispuse in frunze triunghiulare sau cvadripinnate, unde pinelele sunt ovate si, de asemenea, netede pe suprafata superioara, petiolul de pe partea inferioara este egal sau mai mic decat frunza si sunt abundent paroase.

  Sorii plantei sunt grupati in cenosoros de Indusio doble linear, asa-numitul indusio regal este situat pe partea inferioara a franjurii si este de culoare maro. Are si o pseudoindusio membranoasa inclusa in aceeasi frunza. Se caracterizeaza prin sporii sai usori de trilet, care se deplaseaza usor dintr-un loc in altul cu ajutorul vantului, ies din sporangiile sferoide prevazute cu un inel longitudinal.

  In ce regiuni ale lumii se gaseste aceasta feriga?

  Spuneam la inceput ca sporii sai se raspandesc cu ajutorul vantului in locuri foarte indepartate chiar si de la un continent la altul, de aceea Pteridium aquilinum Este un organism vegetal care are probabil cea mai mare raspandire in intreaga lume, cu exceptia regiunii antarctice. , desertul si zonele de sub desert .

  Prefera zonele umede si se gaseste de la nivelul marii pana la aproximativ 2900 de metri altitudine. A avut loc in soluri nisipoase bine drenate, sarace in baze si chiar oarecum silicioase , atata timp cat sunt adanci si in zone racoroase, pe langa faptul ca pot fi vazute printre o varietate de vegetatie din paduri, paraie sau zaruri si sunt destul de rezistent la foc.

  Caracteristici

  Aceasta feriga are frunze foarte mari si creste pana la doi metri lungime. Rizomii subterani se raspandesc pe scara larga si acopera spatii mari. Poate trai in zone stancoase sau in culturi care nu mai sunt cultivate atata timp cat sunt destul de proaspete.

  Fiecare frunza poate masura pana la 4,5 metri lungime si sunt bine distantate una de cealalta, suprafata superioara a petiolului, axul principal si secundar si nervura mediana au o forma superficiala pana la adanc canelata. Baza are uneori fire de par din spini , lamelele sunt triunghiulare, late si impartite in segmente inguste ale caror margini se curbeaza spre interior pe o membrana care acopera conturul si organele producatoare de spori.

  Ciclul de viata al acestui tip de feriga este peren, de fapt colonii ale acestora sunt cunoscute de acum 1500 de ani. Necesita jumatate din lumina directa a soarelui pentru a se dezvolta optim, dar tolereaza umbra, este moderat cald, usor de gasit in soluri umede pana la moderat uscate.

  Ingrijire

  O planta atat de atractiva sunteti sigur ca va arata foarte bine in gradina sau terasa dumneavoastra, asa ca daca indraznesti sa ai una sau mai multe, de asta ar trebui sa ai grija:

  • Ofera-i locul potrivit . Am citit deja ca pot fi cu lumina sau umbra si in diferite locuri, insa nevoile de iluminare variaza in functie de daca sunt amplasate in interiorul sau in exteriorul casei.
  • Daca sunt in interiorul casei, aceasta incapere trebuie sa aiba mult iluminat exterior, ar trebui sa evitati si expunerea la curenti de aer. Toate acestea afecteaza culoarea si dimensiunea frunzelor sau frunzelor sale.
  • La inceput, frecventa udarii depinde de sezon , deoarece daca este extrem de cald, substratul tinde sa se usuce mai repede si, prin urmare, este necesar sa se ude mai des. Cum stii exact cand sa udati?
  • Daca feriga se afla in interiorul casei, nu aveti nevoie de udare frecventa.In anotimpurile foarte calde, udarile nu vor fi mai mult de doua pe saptamana, iar restul anului, o data la 12 sau la fiecare XNUMX zile este suficient. Cand aveti indoieli daca este timpul sa adaugati apa in sol, este de preferat sa verificati cat de umed este si sa nu-l lasati niciodata in cursurile de apa.
  • Cand este plasat afara, amintiti-va ca se usuca mai repede, facand udarea mai frecventa. Desi puteti verifica oricand umiditatea inainte de a aplica apa. Cea mai buna sursa de umiditate care poate fi data oricarei plante este cea care provine din ploaie. Daca acest lucru nu este posibil, incercati sa folositi apa de baut pe care o consumam.

  Tipul substratului

  Daca doriti sa puneti aceasta feriga intr-un ghiveci, este necesar sa amestecati substrat poros sau, daca nu este cazul, argila, in orice caz proportia este de 30%, cu un substrat special pentru plante acide. Daca feriga este un pamant de gradina, solul ar trebui sa contina multa materie organica plus un drenaj bun, dar planta nu este deosebit de solicitanta in aceste conditii. Planta are nevoile sale de ingrasaminte in mod regulat, perioada perfecta din an pentru a-i oferi este primavara devreme si pana la sfarsitul verii. Pentru a face acest lucru, utilizati de preferinta produse organice, cum ar fi compostul. De asemenea, puteti folosi ingrasaminte speciale pentru plante verzi, urmati intotdeauna instructiunile la litera.

  Avantajul plantei este ca sporii germineaza singuri si fara prea multa atentie din partea ta. Odata ce le aveti intr-o oala, va fi suficient sa asteptati sa germineze acolo si apoi sa le transplantati in propriul ghiveci. Acest lucru trebuie facut cu mare atentie, cu o lingura mare sau cu o lopata de mana pentru a nu o deteriora . Poti cumpara si sporii pe care ii vei semana primavara folosind un substrat cu multa materie organica, care se mentine umed fara a depasi cantitatea de apa. Peste aproximativ o luna vei incepe sa vezi incoltirea feriga.

  Feriga nu trebuie taiata, ce daca trebuie sa faci este sa indepartezi frunzele uscate si ofilite cu foarfecele bine dezinfectate cu alcool sau alt produs care elimina bacteriile sau germenii. Primavara ajuta la plantarea ei in gradina Daca planta este intr-un ghiveci si a fost acolo de mai bine de doi ani sau daca radacinile incearca deja sa iasa prin gaurile pentru drenarea apei, este timpul sa mutati Pteridiumul aquilinum la unul mai mare.

  Share

  Latest Updates

  Frequently Asked Questions

  Related Articles

  „Fara asteptari, fara dezamagiri”: 67 de citate despre incredere

  Intotdeauna exista acea persoana in care ai avut cea mai mare incredere, doar pentru...

  332 de citate care iti vor da putere sa nu renunti niciodata

  Ei spun „Cand viata iti da lamai, fa limonada”. Eu spun „Cand viata iti...

  10 citate motivationale care sa te ajute sa te simti mai bine

  Susurile si coborasurile sunt normale si este imposibil sa ai o atitudine pozitiva in...

  40 de citate despre manipulare

  Simplu spus, manipularea este o tactica pe care oamenii o folosesc pentru a obtine...