More

  [Opinie] Big-Agri face eforturi pentru lacune pentru a mentine cresterea animalelor in custi

  Dupa ani de mobilizare a cetatenilor si sprijin politic pentru o viitoare interdictie a custilor pentru animalele de ferma din UE, lobbyistii marii industrie agroalimentare cer acum UE intarzieri si lacune care ar face ca noua lege sa fie ineficienta in practica.

  Joi (13 octombrie) este Ziua Mondiala Fara Custi.

  • Europarlamentar Tilly Metz (stanga): „In martie 2019, m-am inchis intr-o cusca in tara mea, Luxemburg, in semn de protest fata de izolarea severa a animalelor de ferma” (Foto: europarlamentarul Tilly Metz)

  In UE, in fiecare an, aproximativ 300 de milioane de animale de ferma sunt inchise in mod nejustificat. Aproximativ jumatate din toate gainile ouatoare si aproape toti iepurii sunt incuscati in spatiul de aproximativ o foaie de hartie A4. Marea majoritate a porcilor mame isi petrec aproximativ jumatate din scurta lor viata in lazi sau boxe, in care nici macar nu se pot intoarce.

  Pastrarea animalelor in cusca este cruda si trebuie sa se termine.

  In urma cu peste trei ani, in martie 2019, m-am inchis intr-o cusca in tara mea, Luxemburg, in semn de protest fata de izolarea severa a animalelor de ferma.

  Participantii au amenajat standuri intr-una dintre principalele piete ale orasului pentru a colecta semnaturi pentru Initiativa cetateneasca europeana „Incheierea epocii custilor” – un instrument oficial care le permite europenilor sa solicite o noua legislatie.

  Cetatenii stiu ca tinerea in custi este cruda. Initiativa „Incheierea epocii custii” a adunat 1,4 milioane de semnaturi din intreaga UE. A fost prima initiativa de succes pentru animalele de ferma si doar a sasea initiativa de succes de la lansarea acestui instrument de democratie directa in urma cu peste 10 ani.

  Impreuna cu cetatenii, multi dintre colegii mei politicieni au facut presiuni pentru schimbarea legislativa.

  Anul trecut, Parlamentul European a cerut interzicerea tuturor custilor pentru animalele de ferma. Ca raspuns la mobilizarea publica si politica remarcabila, Comisia Europeana si-a luat angajamentul in iunie anul trecut de a pune capat acestei suferinte.

  Chiar de la inceputul campaniei „Incheierea epocii custilor”, marea industrie agroalimentara a atacat in mod deschis miscarea fara custi.

  Ei i-au denigrat pe militanti si i-au amenintat cu actiuni legale. Spin doctorii din industrie au atacat cauza prin continut media platit si mesaje false.

  Marile lobby-uri agricole cer acum in mod deschis Comisiei UE sa creeze lacune, astfel incat sistemele lor ingrozitoare sa nu fie nevoite sa se schimbe.

  Cu alte cuvinte: suferinta nesfarsita pentru mame porci in lazi, pentru gaini in custi minuscule, pentru viteii nou-nascuti in tarcuri izolate etc.

  Cererea de intarzieri si lacune in viitoarea propunere a UE este inacceptabila. Acest lucru ar crea un decalaj si mai mare intre ceea ce spune legislatia UE pe hartie si ceea ce se intampla cu animalele de ferma in viata reala.

  La un an de la promisiunea comisiei si la trei ani dupa ce noi, peste un milion de europeni, am semnat Initiativa cetateneasca europeana, inca asteptam schimbarea promisa pentru animalele de crescatorie. Continuam sa vedem un sprijin coplesitor pentru cauza – fie ca este vorba de cetateni, politicieni sau oameni de stiinta.

  Schimbarea are loc. Si se intampla acum. Comisia UE trebuie sa ramana ferma in angajamentele sale si sa prezinte un proiect de lege ambitios.

  Share

  Latest Updates

  Frequently Asked Questions

  Related Articles

  „Fara asteptari, fara dezamagiri”: 67 de citate despre incredere

  Intotdeauna exista acea persoana in care ai avut cea mai mare incredere, doar pentru...

  332 de citate care iti vor da putere sa nu renunti niciodata

  Ei spun „Cand viata iti da lamai, fa limonada”. Eu spun „Cand viata iti...

  10 citate motivationale care sa te ajute sa te simti mai bine

  Susurile si coborasurile sunt normale si este imposibil sa ai o atitudine pozitiva in...

  40 de citate despre manipulare

  Simplu spus, manipularea este o tactica pe care oamenii o folosesc pentru a obtine...