More

  [Opinie] Vremurile sunt atat de rele, trebuie sa cream o „Liga pentru Drepturile Omului”

  Fiecare persoana are drepturi inerente, inalienabile si indivizibile. Aceasta premisa este realizarea fundamentala a omenirii. Cu toate acestea, in ultimii ani, am asistat la o crestere a incalcarilor drepturilor omului si a valorilor democratice in intreaga lume.

  Executii, torturi, arestari si detentii arbitrare, represiune asupra societatii civile si a oponentilor politici, violenta excesiva din partea autoritatilor publice, cenzura si amenintari la adresa presei independente si dezinformare – pentru a numi cateva dintre cele mai evidente exemple.

  Cu o serie de crize, de la criza financiara si pandemia de Covid-19 pana la razboiul Rusiei impotriva Ucrainei, am asistat la o crestere a fortelor iliberale si autoritare care submineaza baza civilizatiei noastre moderne – drepturile universale ale omului.

  Regimurile nedemocratice recurg la o naratiune a relativismului sustinand ca drepturile omului sunt „o arma a hegemoniei culturale”.

  Ei creeaza o discordie ideologica si politica asupra universalitatii drepturilor omului. Se ascund in spatele unei logici pervertite a „valului ignorantei”, aparand un concept de democratie bazat nu pe valori, ci pe o ideologie superficiala conform careia drepturile universale ale omului sunt un produs al eurocentrismului hegemonic sau al neocolonialismului occidental.

  Nu trebuie sa se straduiasca din greu sa gaseasca un exemplu de acest tip de naratiune.

  Pandemia de Covid-19 s-a dovedit un alibi perfect pentru ca aceste regimuri sa-si impuna agendele autocratice. Raspandind dezinformarea si nerespectand ordinea internationala bazata pe reguli, ei au vizat oameni dezamagiti si dezamagiti de democratiile auto-multumitoare.

  Aceasta tendinta periculoasa solicita fara echivoc o alianta cu adevarat globala pentru apararea drepturilor universale ale omului.

  Este nevoie de o adevarata Liga pentru Drepturile Omului.

  Tarile si organizatiile internationale din intreaga lume nu si-au unit niciodata fortele intr-o alianta adecvata pentru drepturile omului.

  In 1993, a fost infiintata Alianta Globala a Institutiilor Nationale pentru Drepturile Omului, compusa in principal din institutii nationale pentru drepturile omului care interactioneaza cu Natiunile Unite.

  Alianta Civilizatiilor, creata in 2007, sa concentrat pe actiunea internationala impotriva extremismului.

  Presedintele SUA, Joe Biden, a gazduit Summitul pentru Democratie in decembrie anul trecut.

  Toate aceste initiative sunt cele mai valoroase, dar niciuna dintre ele nu este o adevarata alianta globala pentru drepturile omului, de care lumea are nevoie disperata.

  Democratiile liberale si mature si organizatiile internationale, unite in Liga pentru Drepturile Omului, trebuie sa se trezeasca din automultumire, sa ramana ferm impotriva regimurilor iliberale si autocratice si sa reafirme angajamentul nostru comun fata de drepturile universale ale omului ca model global de societate.

  Trebuie sa trecem dincolo de dialogurile strategice sterile. Trebuie sa trecem de la rezolutii si declaratii la o actiune mai asertiva si mai decisiva.

  Prima ocazie de a discuta toate acestea si de a da startul Ligii va fi evenimentul organizat joi (13 octombrie) in Parlamentul European. Aliatii pentru drepturile omului se vor aduna pentru a face schimb de opinii cu privire la modul de a transforma aceasta idee in realitate.

  In acest demers, parlamentul are un rol crucial de jucat, fiind cea mai vocala si devotata institutie a UE in apararea valorilor democratice, o adevarata forta morala, precum si un far pentru activistii pentru drepturile omului din intreaga lume.

  Avand in vedere o idee nobila si ambitioasa a Ligii pentru Drepturile Omului, este de asemenea esential sa analizam setul de instrumente pentru drepturile omului al Uniunii noastre, inclusiv instrumentele politice si strategice, instrumentele juridice si de aplicare, precum si mijloacele diplomatice.

  Este necesara dezvoltarea in continuare a unei viziuni si actiuni europene cuprinzatoare, unite si coerente in domeniul drepturilor omului.

  O reflectie aprofundata asupra acestui lucru ne va permite sa ne folosim mai bine instrumentele in promovarea si protejarea drepturilor omului ca element integrant al politicii externe a UE. Nu va exista niciodata o UE mai puternica in lume fara o politica puternica a drepturilor omului.

  Share

  Latest Updates

  Frequently Asked Questions

  Related Articles

  „Fara asteptari, fara dezamagiri”: 67 de citate despre incredere

  Intotdeauna exista acea persoana in care ai avut cea mai mare incredere, doar pentru...

  332 de citate care iti vor da putere sa nu renunti niciodata

  Ei spun „Cand viata iti da lamai, fa limonada”. Eu spun „Cand viata iti...

  10 citate motivationale care sa te ajute sa te simti mai bine

  Susurile si coborasurile sunt normale si este imposibil sa ai o atitudine pozitiva in...

  40 de citate despre manipulare

  Simplu spus, manipularea este o tactica pe care oamenii o folosesc pentru a obtine...