More

  SUA cauta sa reevalueze legaturile cu Arabia Saudita in privinta reducerii productiei de petrol

  SUA reevalueaza legaturile cu Arabia Saudita in legatura cu o reducere a productiei de petrol care ar putea aduce beneficii Rusiei.

  Liderii sauditi au decis la inceputul acestei luni sa se alature Rusiei pentru a conduce un cartel de producatori de petrol pentru a anunta reducerea productiei cu doua milioane de barili pe zi, ceea ce ar putea creste preturile si ar putea ajuta Rusia.

  Secretarul de stat american a declarat ca Statele Unite isi vor reevalua relatia cu Arabia Saudita in legatura cu decizia regatului de a sprijini Rusia, acceptand sa reduca productia de petrol viitoare, o miscare despre care Casa Alba a afirmat ca ajuta la razboiul Moscovei impotriva Ucrainei.

  Liderii sauditi au decis la inceputul acestei luni sa se alature Rusiei pentru a conduce un cartel de producatori de petrol pentru a anunta reducerea productiei cu doua milioane de barili pe zi, ceea ce ar putea creste preturile si ar putea ajuta Rusia. Moscova cheltuieste foarte mult pentru razboiul din Ucraina.

  Secretarul, Antony J. Blinken, a declarat ca Statele Unite au continuat sa considere „gresita” decizia anuntata pe 5 octombrie la Viena de OPEC Plus, un grup de 23 de tari producatoare de petrol care include Rusia.

  „Nu ne-am sfiit sa clarificam in ce masura consideram aceasta ca o decizie gresita si una care nu face nimic pentru a ne promova interesele”, a spus el la o discutie. El a mai spus ca reevaluarea relatiei dintre SUA si Arabia Saudita se va face „intr-un mod foarte deliberat, in consultare cu membrii Congresului, asa cum a spus presedintele, pentru a ne asigura ca relatia reflecta mai bine propriile noastre interese”.

  Oficialii sauditi spun ca OPEC Plus ia deciziile pe baza analizei economice a pietei petrolului si nu pe obiective politice. De asemenea, ei spun ca nu lucreaza in pas cu Rusia in politica petroliera.

  Dl Blinken a spus ca guvernul SUA este constient de faptul ca Arabia Saudita a facut unele gesturi pentru a ajuta Ucraina de la anuntul OPEC Plus – inclusiv sprijinirea unei rezolutii recente a Natiunilor Unite care condamna anexarea de catre Rusia a zonelor Ucrainei ocupate de trupele ruse si un anunt al Riad ca intentioneaza sa acorde 400 de milioane de dolari in ajutor umanitar suplimentar Ucrainei.

  „Ambele acestea sunt evolutii pozitive”, a spus domnul Blinken. „Ei nu compenseaza decizia luata de OPEC Plus cu privire la productie, dar luam nota de asta.”

  Statele Unite si aliatii sai au impus Rusiei sanctiuni economice drastice de cand a inceput o invazie pe scara larga a Ucrainei in februarie, dar Rusia a continuat sa obtina venituri substantiale din exporturile de petrol din cauza pretului global ridicat al petrolului. Anuntul OPEC Plus nu a dus inca la o crestere a pretului petrolului, dar oficialii americani urmaresc ce se va intampla atunci cand scaderea productiei va intra in vigoare in noiembrie.

  Statele Unite si aliatii europeni incearca, de asemenea, sa elaboreze un mecanism complex pentru impunerea unui plafon de pret petrolului rusesc, in acelasi timp in care un embargo partial al Europei asupra marfii intra in vigoare la inceputul lunii decembrie. Anuntul OPEC Plus din octombrie complica aceste discutii.

  Oficialii americani s-au luptat la sfarsitul lunii septembrie pentru a incerca sa convinga Arabia Saudita sa nu conduca OPEC Plus in anuntarea reducerii productiei, dar esueaza in eforturile lor. Oficialii americani au crezut ca au ajuns la un acord privat cu oficialii sauditi in luna mai, pentru ca sauditii sa impinga OPEC Plus sa anunte cresteri graduale ale productiei de petrol pe tot parcursul toamnei, pentru a ajuta la scaderea preturilor ridicate ale petrolului. Oficialii sauditi contesta acest lucru, spunand ca actioneaza in functie de conditiile pietei.

  Share

  Latest Updates

  Frequently Asked Questions

  Related Articles

  „Fara asteptari, fara dezamagiri”: 67 de citate despre incredere

  Intotdeauna exista acea persoana in care ai avut cea mai mare incredere, doar pentru...

  332 de citate care iti vor da putere sa nu renunti niciodata

  Ei spun „Cand viata iti da lamai, fa limonada”. Eu spun „Cand viata iti...

  10 citate motivationale care sa te ajute sa te simti mai bine

  Susurile si coborasurile sunt normale si este imposibil sa ai o atitudine pozitiva in...

  40 de citate despre manipulare

  Simplu spus, manipularea este o tactica pe care oamenii o folosesc pentru a obtine...