More

  Criza energetica din Europa creste pretul lemnelor de foc

  Tudor Popescu isi balanseaza securea pe un bustean, apoi da lemnele despicate intr-o soba care ii incalzeste casa din capitala Moldovei. Pe masura ce noptile devin racoroase, stiva de lemne de foc a crescut mai sus in jurul lui – proviziile lui pentru iarna care vine.

  In trecut, Popescu miza pe gaze naturale pentru a se incalzi dimineata si pe lemne de foc seara. Dar gazul este acum mai putin disponibil, creand o criza in mica sa tara din Europa de Est.

  „Nu voi mai folosi gaz, asa ca va fi doar lemn”, a spus Popescu. „Dar ceea ce am nu este suficient.”

  Criza energetica din Europa, declansata de reducerea fluxurilor de gaze naturale din cauza razboiului impotriva Ucrainei, i-a fortat pe unii oameni sa apeleze la surse de incalzire mai ieftine, cum ar fi lemnul de foc, pe masura ce vremea se raceste. Dar, pe masura ce mai multi oameni isi aprovizioneaza si ard lemne, preturile au crescut vertiginos, au fost raportate lipsuri si furturi si apar inselatorii. Silvicultorii pun dispozitive GPS in busteni pentru a urmari stocurile valoroase, iar temerile cresc cu privire la impactul asupra mediului al poluarii crescute a aerului si al taierii copacilor.

  In fosta republica sovietica a Moldovei, liderii se tem ca aceasta iarna ar putea fi devastatoare pentru multi dintre oamenii sai din cauza costului ridicat al electricitatii si caldurii, preturile la gaze naturale in Europa triland aproximativ fata de cele la inceputul lui 2021, in ciuda scaderii de la maximele record din august. . Cea mai saraca tara din Europa, cu aspiratii pro-occidentale, dar o parte din teritoriul sau controlata de trupele ruse, a vazut gigantul energetic rus Gazprom taind aprovizionarea cu 30% a gazelor naturale si ameninta cu mai multe reduceri.

  Vocea pentru lemn de foc nu se limiteaza la natiunile mai sarace precum Moldova, ci a crescut si in regiunile mai bogate ale Europei. Padurile detinute de stat din Germania, Polonia si Republica Ceha inregistreaza o cerere mult mai puternica pentru cantitatile limitate de lemn de foc pe care le vand ca parte a managementului lor durabil al padurilor.

  Adesea provine de la oameni care nu au mai comandat niciodata lemn de foc si par sa nu stie ca trebuie achizitionat cu doi ani inainte pentru a se putea usca suficient pentru a fi ars in sobe cu lemne, potrivit serviciului forestier din statul Hesse, din sud-vestul Germaniei.

  Padurii germani vad, de asemenea, mai multi oameni adunand lemnul cazut in paduri, de multe ori fara sa stie ca este ilegal.

  Padurile de stat cehe, care vand lemn doar pentru consumul casnic, au fost nevoite sa limiteze cantitatea de lemn de foc vanduta persoanelor fizice pentru a preveni achizitiile speculative.

  In Polonia, cererea de lemn de foc mic din padurile de stat a crescut cu 46%, iar lemnul de foc mai mare a crescut cu 42% pana la sfarsitul lunii august fata de un an mai devreme. Acest lucru a fost chiar inainte de toamna, cand cererea de lemn de foc este cea mai mare.

  „Exista, desigur, un interes crescut pentru lemnul de foc in districtele forestiere, deoarece astazi este cel mai ieftin combustibil disponibil”, a declarat Michal Gzowski, purtatorul de cuvant al Padurilor de Stat din Polonia. „Lemnul de foc mic este probabil cel mai ieftin material de incalzire din tarile UE.”

  El a spus ca furtul de lemn de foc, care a existat intotdeauna intr-o oarecare masura, este in crestere.

  Pentru a descuraja furtul, departamentul forestier din statul german Renania de Nord-Westfalia experimenteaza cu ascunderea dispozitivelor de urmarire prin GPS in busteni, a declarat purtatorul de cuvant Nicole Fiegler.

  Nu a existat o eruptie brusca de furturi pe scara larga, dar recentele cresteri ale preturilor au starnit temeri din partea micilor detinatori de terenuri forestiere, care s-ar putea confrunta cu pierderi majore daca un teanc de busteni este sters.

  „Este mai degraba o situatie de anxietate si temeri”, a spus Fiegler, remarcand valoarea crescuta a lemnului de foc.

  Silvicultorii din regiunea vecina Hesse folosesc trackere GPS din 2013 si spun ca au reusit sa rezolve mai multe furturi in acest fel.

  Politia austriaca a avertizat saptamana trecuta cu privire la o crestere semnificativa a escrocilor care pretind ca vand online lemn de foc si pelete de lemn, in timp ce mai multe companii din tara au fost perchezitionate cu suspiciunea ca s-au implicat in manipularea preturilor.

  De asemenea, Institutul German de Peleti avertizeaza cumparatorii sa se fereasca de vanzatorii falsi care solicita plata in avans si apoi dispar.

  Agentia de statistica din Germania spune ca preturile pentru lemn de foc si peleti din rumegus care pot fi utilizati la incalzirea centrala a locuintei au crescut cu peste 85% in august fata de un an mai devreme.

  Preturile peletilor pe tona au scazut cu 2,6% in octombrie, dar raman cu aproape 200% mai mari decat acum un an, spune institutul peletilor. Chiar si asa, incalzirea cu peleti este mai ieftina decat gazul natural pentru cei echipati sa le arda, se spune. Gazul costa 20,9 centi per kilowatt ora de caldura, in timp ce peletii costa 14,88 centi.

  In Regatul Unit, preturile lemnului de foc cresc si ele.

  „Am observat o crestere masiva a cererii” pe masura ce costurile energiei cresc, a spus Nic Snell, directorul general al Certainly Wood, care se autoproclama cel mai mare furnizor de lemn de foc din Marea Britanie, vanzand aproximativ 20.000 de tone de lemn pe an.

  Snell a estimat ca lemnul de esenta tare uscat la cuptor al companiei sale este cu 15% pana la 20% mai scump decat anul trecut si „ar putea deveni mai mult pe masura ce vremea se raceste”.

  El a spus ca cererea pentru lemnul sau de foc din surse interne a fost stimulata de lemnul importat mai scump din tari precum Letonia si Lituania. Costurile de transport, in principal pentru combustibil, au crescut pretul importurilor, care inainte era mai ieftin decat lemnul britanic, dar acum sunt mai scumpe.

  In Danemarca, cererea de sobe cu lemne este in crestere odata cu lemnul de foc in sine. Cautarile de peleti au explodat cu peste 1.300% in ultimul an.

  Guvernul si ecologistii i-au avertizat pe danezii care intentioneaza sa arda lemne de foc sa ia in considerare riscurile: focul poate fi un pericol pentru sanatate, in timp ce fumul contribuie la poluarea cu particule.

  Exista, de asemenea, impactul daunator asupra mediului al taierii mai multor copaci.

  Egzona Shala, seful unei organizatii de mediu din Kosovo, unde preturile la energie electrica au crescut, spune ca taierea copacilor din padure acolo a crescut semnificativ. Grupul ei, EcoZ, a monitorizat padurile din zonele muntoase si a gasit oameni care taiau ilegal copaci la ora 5 dimineata in unele cazuri. Lemnele de foc sunt apoi vandute in jurul capitalei.

  Adesea, cei taiati sunt copaci tineri. Padurile, a spus ea, sunt supuse „defrisarilor vulgare fara niciun criteriu si control”.

  Share

  Latest Updates

  Frequently Asked Questions

  Related Articles

  „Fara asteptari, fara dezamagiri”: 67 de citate despre incredere

  Intotdeauna exista acea persoana in care ai avut cea mai mare incredere, doar pentru...

  332 de citate care iti vor da putere sa nu renunti niciodata

  Ei spun „Cand viata iti da lamai, fa limonada”. Eu spun „Cand viata iti...

  10 citate motivationale care sa te ajute sa te simti mai bine

  Susurile si coborasurile sunt normale si este imposibil sa ai o atitudine pozitiva in...

  40 de citate despre manipulare

  Simplu spus, manipularea este o tactica pe care oamenii o folosesc pentru a obtine...